Harrisová: Summit v Bratislave bude prvou skúškou slovenského predsedníctva

NETKY.SK • 7 September 2016, 15:07 • 2 min
Harrisová: Summit v Bratislave bude prvou skúškou slovenského predsedníctva

BRATISLAVA - Zatiaľ Slovensko zvláda začiatky predsedníctva v Rade EÚ bez očividných problémov, avšak čaká ho prvá skúška - summit v Bratislave (16.9.). Pre TASR to povedala Erika Harrisová, slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

slovakia

left justify in out

Podľa nej je ešte priskoro hodnotiť slovenské predsedníctvo. Dodala, že je dôležité, aby EÚ rešpektovala brexit, ale aj svoje vlastné princípy a aby zastavila dezintegračné tendencie iných členských štátov. Summit vníma ako príležitosť pre Slovensko zlepšiť si vzťah s EÚ, ktorý bol postojom k migračnej kríze trochu narušený.

 

"Od bratislavského summitu neočakávam veľmi zreteľné závery, ale situácia sa mení zo dňa na deň. Aká bude EÚ bez Veľkej Británie, je ťažké predpovedať rovnako, ako ani Británia zatiaľ sama nevie, aká bude jej budúcnosť bez únie, ako a kedy sa brexit bude vlastne realizovať. Budúcnosť únie bude záležať na "novej" dvadsaťsedmičke. Určite nebude perfektná, ale to nebola ani pred britským referendom. Možno však bude posilnená vedomím, že sa naskytla príležitosť nutnej obnovy, ktorú treba využiť," vysvetlila Harrisová.

 

Podľa jej ďalších slov vo Veľkej Británii referendum o brexite ukázalo, že ľudia vnímajú úniu hlavne ako ekonomické zoskupenie a nie ako inštitúciu, ktorá je súčasťou ich domácej politiky a tak aj súčasťou ich politickej identity.

 

"Bežný človek, ktorý nie je dosť informovaný o tom, ako únia funguje, aké sú jej výhody a ako sú rozdelené kompetencie medzi štátom a EÚ, sústreďuje svoju nespokojnosť a neistotu na tzv. vzdialený Brusel namiesto kritického pohľadu na domácu politiku a svoju vlastnú motiváciu," konštatovala Harrisová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona