Harper Lee odmietla nátlak pri vydaní stratenej knihy

NETKY.SK • 6 Február 2015, 15:19 • 2 min
Harper Lee odmietla nátlak pri vydaní stratenej knihy

BRATISLAVA - Americká spisovateľka Harper Lee odmietla nátlak pri vydaní pokračovania svojho jediného románu Nezabíjajte vtáčika.

slovakia

left justify in out

Literátka tak urobila po tom, čo sa objavili názory, že by ju do publikovania titulu Go Set A Watchman, ktorý vyjde 55 rokov od vydania jej bestselleru, mohol niekto nútiť. "Som živá a zdravá a som veľmi šťastná z reakcií na Watchmana," uviedla vo vyhlásení.

 

Lee, ktorá má 88 rokov, má problémy so sluchom a zrakom a v roku 2007 utrpela mŕtvicu. V očakávanom titule približuje osud už dospelej hrdinky Scout, ktorá sa vracia do rodného mesta Maycomb a snaží sa pochopiť postoj svojho otca Atticusa k spoločnosti ako aj vlastné pocity voči miestu, kde vyrastala. Novinka pritom vznikla skôr ako publikovaný román Nezabíjajte vtáčika. "V polovici 50. rokov som dokončila román Go Set A Watchman, v ktorom je postava známa ako Scout v dospelom veku. Môj vydavateľ, ktorého uchvátili jej spomienky na detstvo, ma presvedčil, aby som napísala román z pohľadu mladej Scout. Bola som nováčik, tak som urobila, čo mi kázal," vysvetlila nedávno Lee. Rukopis po viac ako päťdesiatich rokoch objavila jej právnička Tonja Carter. 

 

Harper Lee vydala román Nezabíjajte vtáčika známy aj pod názvom Ako zabiť vtáčika v roku 1960. Okamžite sa z neho stal bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu. Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román z pohľadu spomínanej Scout rozpráva príbeh o jej otcovi, právnikovi Atticusovi Finchovi. Kniha venujúca sa témam ako rasizmus, zničenie nevinnosti, spoločenské rozdiely, odvaha, súcit či rodová rovnosť, sa v roku 1962 dočkala filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal za stvárnenie Atticusa Fincha Gregory Peck. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies