Harmonogram prác i rozpočet v elektrárni Mochovce skúma tím expertov

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 17:57 • 2 min
Harmonogram prác i rozpočet v elektrárni Mochovce skúma tím expertov

MOCHOVCE – Celková dokončenosť tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce dosahuje k dnešnému dňu 92 %. Jej pracovníci dokončujú montáž zariadení, jednotlivé systémy sú pripravené na spúšťanie.

slovakia

left justify in out

V reaktorovej časti 3. bloku elektrárne je vo finálnej fáze montáž vnútroreaktorových častí, ktorá bude v krátkom čase ukončená. "Následne budeme pokračovať s preplachmi systémov najmä primárneho okruhu, čo nám umožní do konca tohto roka ukončiť studené hydroskúšky," informoval John Clark, ktorý preberá riadenie projektu dostavby atómovej elektrárne po päťročnom pôsobení vo funkcii viceprezidenta a riaditeľa prevádzky ruskej pobočky spoločnosti Enel. Štvrtý blok elektrárne je podľa jeho slov ukončený na 74 %, rozdiel medzi dostavbou tretieho a štvrtého bloku predstavuje zhruba jeden rok.

 

Podľa ministra hospodárstva SR Petra Žigu sa dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach môže predražiť. Potvrdil, že Slovenské elektrárne (SE) 24. mája tohto roka naznačili potrebu navýšenia rozpočtu zo súčasných 4,6 miliardy eur. Obe strany sa podľa Žigu dohodli na zriadení expertného tímu.

 

"Analýza akcionárov pokračuje, preskúmavajú harmonogram prác aj rozpočet, sú to previazané aktivity. Poskytujeme všetky relevantné informácie a plníme všetky požiadavky. Expertná skupina v krátkom čase pripraví analýzu, ktorá sa bude zaoberať prípadnou úpravou harmonogramu či rozpočtu," povedal Clark počas dnešnej návštevy generálneho riaditeľa Agentúry pre jadrovú energiu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Williama D. Magwooda v Mochovciach.

 

Magwood ocenil bezpečnostné opatrenia prijaté na výstavbe elektrárne v Mochovciach, ktoré podľa jeho názoru patria medzi najlepšie, aké mal možnosť doteraz vidieť v jednotlivých elektrárňach. Práve realizácia bezpečnostných opatrení by mala byť dôvodom predraženia dostavby tretieho a štvrtého bloku elektrárne.

 

Štát v súčasnosti vlastní v Slovenských elektrárňach 34-% podiel, zvyšok patrí talianskej skupine Enel. Tá sa už dohodla na predaji svojho podielu s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies