Harker: Fed by mal v apríli zvážiť zvýšenie sadzieb

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:46 • 2 min
Harker: Fed by mal v apríli zvážiť zvýšenie sadzieb

NEW YORK - Americký Federálny rezervný systém (Fed) by mal zvážiť ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb už v budúcom mesiaci, a to v prípade, že sa stav ekonomiky krajiny bude naďalej zlepšovať.

slovakia

left justify in out

Povedal to šéf filadelfského centra Fedu Patrick Harker. "Táto ekonomika je vážne dosť odolná voči nepriaznivým vplyvom (vrátane silného dolára), takže, ak sa to nezmení, podporím ďalšie zvýšenie o 0,25 percentuálneho bodu," povedal Harker. Zároveň dodal, že by uprednostnil, aby sa úrokové sadzby do konca roka zvýšili minimálne trikrát.


Ak nenastanú nepredvídané problémy, čo je stále možné, tak je vhodné zvážiť ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu. A to v tom prípade, že sa zamestnanosť bude zlepšovať, počet pracovných miest sa bude zvyšovať a jadrová inflácia rásť tak, ako v poslednom období, povedal Harker. Ekonómovia však nepredpokladajú, že by sa predstavitelia Fedu na budúcom stretnutí, ktoré sa uskutoční 26. až 27. apríla, rozhodli pre sprísnenie politiky centrálnej banky.

 

Fed v decembri minulého roka prvýkrát po deviatich rokoch zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu. Americká centrálna banka sa rozhodla pre zvýšenie o 0,25 percentuálneho bodu. Základná úroková sadzba sa tak dostala do rozpätia od 0,25 do 0,50 %.

 

Na minulotýždňovom stretnutí predstavitelia Fedu ponechali sadzby nezmenené a znížili odhad počtu zvýšenia úrokových sadzieb. Do konca roka americká centrálna banka plánuje zvýšiť úrokové sadzby o štvrť bodu dvakrát, pričom v decembri rátali, že ich zvýšia štyrikrát. Fed vtedy upozornil, že krajina čelí rizikám, ktoré plynú z neistej globálnej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies