Harírího stúpenci demonštrujú proti snahe Hizballáhu vytvoriť vládu

NETKY.SK • 25 Január 2011, 13:59 • 2 min
Harírího stúpenci demonštrujú proti snahe Hizballáhu vytvoriť vládu

Harírího stúpenci demonštrujú proti snahe Hizballáhu vytvoriť vládu

slovakia

left justify in out

img

Prívrženci dočasného libanonského premiéra Saada Harírího vyšli v pondelok do ulíc na protest voči snahám Hizballáhu sformovať budúcu vládu.
      Demonštranti, ktorí obviňujú šiitske islamistické hnutie z organizovania prevratu, blokujú cesty a pália pneumatiky vo viacerých mestách krajiny, prevažne obývaných sunnitmi.
      Aj USA vyjadrili "veľké znepokojenie" nad vládou, v ktorej by dominoval Hizballáh. Hovorca amerického rezortu diplomacie P.J.Crowley uviedol, že USA považujú Hizballáh za teroristickú organizáciu a americká podpora pre Libanon bude problematická, ak militantné hnutie bude mať vo vláde hlavné slovo.
      Hnutie Hizballáh v nedeľu uviedlo, že sa bude usilovať o vytvorenie "vlády partnerstva", ak získa podporu parlamentu pre svojho premiérskeho kandidáta.
      Hizballáh a jeho spojenci sa dohodli na podpore sunnitského politika Nadžíba Míkátího ako nového premiéra. Takýto krok je vnímaný ako pokus o kompromis po tom, čo odmietli ďalšie pôsobenie Harírího na čele vlády. Míkátí, miliardársky podnikateľ a umiernený politik blízky Sýrii i prozápadnému Harírímu, už svoju kandidatúru oficiálne oznámil.
      Koalícia vedená Hizballáhom môže získať väčšinu v parlamente na podporu svojho kandidáta po tom, ako sa na jej stranu pridal drúzsky vodca Walíd Džumblatt, kedysi dôrazný zástanca Harírího.
      Ministri Hizballáhu a jeho spojenci spôsobili 12. januára pád Harírího vlády pre spory ohľadom tribunálu OSN, ktorý vyšetruje zavraždenie experemiéra Rafíka Harírího, Saadovho otca, v roku 2005. Všeobecne sa očakáva, že z atentátu obžalujú členov Hizballáhu, ktorý spojenie s týmto činom dôrazne odmieta. Mnohí sa obávajú opätovného vypuknutia násilností v Libanone v prípade takejto žaloby.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies