Harbuľák: Situácia vo svete je príležitosťou pre Slovensko, môže prilákať viac turistov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 15:06 • 2 min
Harbuľák: Situácia vo svete je príležitosťou pre Slovensko, môže prilákať viac turistov

BRATISLAVA – Bezpečnostná situácia vo svete je príležitosťou nielen pre posilnenie domáceho cestovného ruchu, ale aj na prilákanie turistov z ostatných krajín Európy na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Mareka Harbuľáka totiž destinácie v severnej Afrike alebo na Blízkom východe navštevovalo množstvo Európanov. Tí budú možno prehodnocovať svoje dovolenky, a to môže byť potenciálom pre Slovensko prilákať napríklad návštevníkov z Nemecka, Francúzska či Talianska.

 

"Je to príležitosť, len sa jej treba správne chopiť," konštatoval Harbuľák. Upozornil ale aj na to, že napríklad situácia v súvislosti s utečencami môže negatívne vplývať aj na fungovanie Schengenu. "Akákoľvek zmena, alebo nedajbože zrušenie Schengenu by negatívne vplývalo na cestovný ruch. A nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách Európy," doplnil.

 

Podľa Zväzu pritom už vznikajú aj mapy rizikových krajín, kam sa odporúča alebo neodporúča cestovať. Nemecká turistická asociácia napríklad za rizikové krajiny označila Francúzsko, Španielsko alebo napríklad Turecko či Egypt a Líbyu. Medzi krajiny so stredným rizikom začlenila napríklad Maroko, Grécko, Taliansko a Tunis. Slovensko sa ocitlo na mape s nízkym rizikom nebezpečenstva spolu s Bulharskom či Chorvátskom alebo Portugalskom.

 

ZCR SR však pripomína, že turisti majú krátku pamäť, čiže na takéto problémy pomerne rýchlo zabúdajú. To je na jednej strane aj dobré, lebo cestovný ruch sa vie rýchlo zotaviť a fungovať ďalej. Čo sa týka roku 2015, v ňom sa podľa ZCR SR cestovnému ruchu darilo. Potvrdzujú to aj viaceré štatistiky.

 

Napríklad podľa Svetovej turistickej organizácie vo svete cestovalo v minulom roku viac ako 1,2 miliardy turistov. To je o 50 miliónov viac ako v roku 2014. "Trend v cestovaní má teda pozitívny nábeh," konštatoval viceprezident ZCR SR Ján Svoboda.

 

Na Slovensko prišlo za 11 mesiacov viac ako 4 milióny návštevníkov, čo je takmer 16-% nárast oproti v roku 2014. "Je to najviac v celej histórii Slovenska," dodal Svoboda. Pozitívom podľa Zväzu je, že 60 % zo všetkých návštevníkov boli Slováci. Oproti roku 2014 to znamenalo nárast o 15 %. A dôvodom takéhoto nárastu domáceho turizmu môže byť podľa ZCR SR aj bezpečnostná situácia vo svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies