Harabinovým protikandidátom na člena súdnej rady je Čimo

NETKY.SK • 8 Október 2014, 17:22 • 2 min
Harabinovým protikandidátom na člena súdnej rady je Čimo

BRATISLAVA - Protikandidátom Štefana Harabina v novembrovej voľbe na člena Súdnej rady SR bude Dušan Čimo. Agentúre SITA jeho kandidatúru potvrdila predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková.

slovakia

left justify in out

Novembrová voľba bude podľa nej akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku". "Bude to súboj princípov. My nelobujeme, nešpekulujeme," dodala. Javorčíková zdôraznila, že Čimo už bol členom rady a plne sa osvedčil. Pri rozhodovaní brali do úvahy aj jeho účelové odvolanie.

 

Harabinovu kandidatúru dnes predložilo do kancelárie Súdnej rady SR 10 sudcov Najvyššieho súdu SR. Miesto v tomto orgáne zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR. V minulosti túto pozíciu zastával práve Harabin. Čimo bolo členom Súdnej rady SR od roku 2012. V rade bol zástupcom parlamentu a návrh na jeho zvolenie predložil Kamila Homoľa z SDKÚ-DS. V septembri, pred voľbou predsedníčky Najvyššieho súdu SR, ho súčasný parlament odvolal a nahradil nominantom Smeru Ján Slovinský. 

 

Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v Súdnej rade SR 25. novembra. Kandidátov treba predložiť do 13. októbra. Návrhy môžu podávať sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov alebo najmenej desať sudcov. O svojom ďalšom zástupcovi v tomto orgáne môže rozhodovať 1 400 sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies