Harabin žiada stíhať šéfku Najvyššieho súdu D. Švecovú a sudcu J. Klimenta

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 18:15 • 2 min
Harabin žiada stíhať šéfku Najvyššieho súdu D. Švecovú a sudcu J. Klimenta

BRATISLAVA – Sudca Štefan Harabin sa obrátil s podnetom na predsedníčku Súdnej rady Janu Bajánkovú. Navrhuje, aby podala návrh na začatie disciplinárneho konania proti predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej a predsedovi trestného senátu tohto súdu Jurajovi Klimentovi. Dôvodom má byť, že zasahovali do nezávislosti súdu.

slovakia

left justify in out

Kópiu svojho podnetu dnes Harabin zaslal médiám. Bývalý šéf NS pritom čelí štyrom disciplinárnym konaniam, z ktorých tri iniciovala Švecová a jedno Bajánková. Domnieva sa, že šéfka NS a sudca Kliment sa mohli dopustiť závažného disciplinárneho previnenia, za ktoré môžu byť odvolaní z funkcií sudcov.

 

„Nepochybujem o tom, že všeobecný princíp právnej zodpovednosti za konanie počas výkonu ústavnej funkcie bude pre vás silnejším motívom ako žiaľ síce ústavnoprávna, ale vo vašom prípade i politická kreácia funkcie predsedu Súdnej rady,“ napísal v podnete Harabin Bajánkovej.

 

Švecovej Harabin vyčítal, že svojím opatrením zmenila od 1. septembra 2015 rozloženie trestných senátov Najvyššieho súdu. Švecová „rozsadila“ pre viaceré sporné rozsudky senát 1T a jeho členov Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského rozdelila do iných senátov. Opatrenie bolo podľa Harabina v rozpore s Ústavou a zákonmi, ktoré z jeho pohľadu výslovne vyžadujú nenechať sa ovplyvňovať tretími osobami a presadzovať nezávislosť súdnictva.

 

Harabin sa domnieva, že Švecová sa v tomto prípade nechala ovplyvniť verejnou mienkou a podľahla nátlaku politikov. Klimentovi vyčíta, že po preradení do jeho senátu s ním neprerokoval zadeľovanie práce v senáte. „V 68 trestných kauzách napadnutých do senátu 5T od 7. septembra 2015 do 31. decembra 2015 Harabin ako jeho stály člen nebol ani v jednej veci zaradený do trojčlennej rozhodovacej zostavy senátu 5T riadiacim predsedom senátu Klimentom,“ uviedol v podnete.

 

Švecová podala voči bývalému predsedovi NS Štefanovi Harabinovi tri disciplinárne návrhy. Z nich dva (prvý a tretí) smerujú zároveň aj proti ďalším dvom členom trestného senátu, v ktorom Harabin pôsobil. V prvom návrhu požaduje Švecová, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa, v druhom finančný postih a v treťom najprísnejší trest – zbavenie sudcovskej funkcie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies