Harabin zarába aj bez funkcií viac ako šéfky Súdnej rady a Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 16:15 • 2 min
Harabin zarába aj bez funkcií viac ako šéfky Súdnej rady a Najvyššieho súdu

BRATISLAVA - Aj po tom, ako prišiel o funkcie, zarába sudca Štefan Harabin viac ako čelné predstaviteľky justície. Vyplýva to z majetkových priznaní za rok 2015, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke Súdna rada.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka rady Jana Bajánková mala vlani v hrubom príjem zo sudcovskej funkcie 50.058 eur. K tomu si privyrobila prednáškovou a publikačnou činnosťou, ktorú majú sudcovia povolenú, 4733 eur v hrubom. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová v hrubom zarobila 53.611 eur. V tejto čiastke je zahrnutý i jej dôchodok. Harabin už v roku 2014 skončil v čelných justičných funkciách predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady. Vlani na jeseň prišiel aj o funkciu predsedu Trestnoprávneho kolégia. V súčasnosti je sudcom tohto kolégia a predsedom senátu. V majetkovom priznaní neuviedol hrubú, ale čistú ročnú mzdu. Tá predstavovala 50.881 eur.

 

Je to viac ako zárobok Bajánkovej či Švecovej. Harabin pritom pravidelne kritizuje platové náležitosti šéfky Súdnej rady. On vykonával túto funkciu popri vedení NS. V minulosti napríklad povedal, že náklady na umelo vytvorenú funkciu predsedu Súdnej rady by pokryli desať sudcovských miest v boji s prieťahmi v konaní. Novela Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH posty oddelila. Plat predsedu Súdnej rady určili vo výške 1,5-násobku platu poslanca NR SR.

 

Platový náskok Harabina pred Bajánkovou a Švecovou je daný najmä tým, že ako trestný sudca NS má nárok na príplatok špeciálneho sudcu v sume 1766 eur. Hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík potvrdil, že príplatok poberajú všetci sudcovia Trestnoprávneho kolégia. „Všetci rozhodujú o opravných prostriedkoch vo veciach, na ktoré je v prvom stupni príslušný Špecializovaný trestný súd,“ uviedol.

 

Na otázku, ako Harabin vlani splnil nárok na poberanie príplatku špeciálneho sudcu, Urbančík uviedol, že pri priznaní nároku sa vychádza z podkladov trestnoprávnej kancelárie, ktorá vedie evidenciu vecí, o ktorých rozhodoval v prvom stupni príslušný Špecializovaný trestný súd a ktorému sudcovi je taká vec pridelená. „Pokiaľ predmetný príplatok bol priznaný aj Štefanovi Harabinovi, potom splnil zákonné podmienky na jeho priznanie,“ vysvetlil Urbančík bez bližších podrobností.

 

Platy sudcov Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu, ktorí majú na starosti prípady najzávažnejšej kriminality, patria k najvyšším spomedzi ústavných činiteľov. Presahujú aj príjmy členov vlády z funkcie. Napríklad sudca ŠTS Oldřich Kozlík zarobil vlani 54.842 eur v čistom (68.089 eur v hrubom). Sudca NS Daniel Hudák mal plat ešte vyšší - 56.729 eur v čistom. Premiér Robert Fico mal v roku 2014 príjem zo svojej funkcie 44.674 eur. Jeho minuloročný zárobok Národná rada SR ešte nezverejnila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona