Harabin: Všetky financie, ktoré vysúdim pôjdu na detskú onkológiu

NETKY.SK • 7 November 2013, 18:01 • 2 min
Harabin: Všetky financie, ktoré vysúdim pôjdu na detskú onkológiu

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Štefan Harabin dnes rázne opakovane odmietol, že by mal nejaké kontakty na Bakiho S. a na mafiu.

slovakia

left justify in out

Harabin pritom zdôraznil, že práve exminister spravodlivosti a súčasný predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic zanechal na ministerstve predraženia nákupov za približne 400 miliónov slovenských korún, mimo iného aj mediálne známy prieskum na svoju osobu 2,4 milióna Sk, kde išlo podľa Harabina o spreneveru. "Lipšic sa potom rozhodol pomstiť sa mi a tak vznikol prepis telefonického hovoru medzi mnou a podozrivým drogovým dílerom, lebo sa vedelo že poznám jeho manželku. Pán Lipšic priniesol prepis telefonického rozhovoru-pamflet, ktorý obsahuje nezmysly," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Práve dnes uspel na Okresnom súde Bratislava I v civilnom spore proti Lipšicovi. "Všetky financie, ktoré vysúdim v kauze Bakiho S. pôjdu na detskú onkológiu," povedal Harabin. Pritom avizoval, že ďalšie žaloby v kauze budú nasledovať. "Každý kto sa mi ospravedlní, tak bude mi to stačiť. Nebude mi to stačiť v prípade denníka Sme. V prvom rade mi nejde o peniaze, ale budem ich žiadať, pretože pokiaľ by som tak neurobil, postupovali by iné médiá tak, že by stále klamali, nakoľko sa im nič nemôže stať," uviedol predseda NR SR.

"Lipšic do dnes sľuboval nahrávky a ďalšie dôkazy. Prečo ich nepredložil? Lebo vedel, že neexistujú a že ich vyrobil. Nahrávky vyrobili tí ľudia, ktorých si Lipšic najal. Pýtam sa kto pomáhal drogovému dílerovi a kto mu vydal občianstvo?," opýtal za šéf NS SR. Švajčiarske orgány žiadali o jeho vydanie, ale za Dzurindovej vlády mu bolo udelené občianstvo, len aby nevyhoveli Švajčiarsku. Harabin pritom dodal, že samotná Generálna prokuratúra (GP SR), nad ktorou vyhral spor v prípade údajného telefonického rozhovoru s Bakim S. koncom septembra na Krajskom súde v Bratislave "popierala vyhotovenie odposluchu, ako aj skutočnosť, že by bol obsahom dohľadového spisu".

"Postavil som sa proti staronovému prefarbenému lídrovi, ktorý je obklopenými bývalými príslušníkmi tajných služieb a polície. Takéto špinavosti sú jeho pracovnými metódami," vyhlásil ďalej Harabin. "Dnes sa ukazuje, že odpočúvanie novinára mu nie je cudzie, veď riadil vtedy rezort," narazil šéf NS SR na najnovšiu kauzu odpočúvania kanadsko-slovenského novinára Toma Nicholsona. "Som trestným sudcom 30 rokov a pre svoje názory na súdnictvo mám veľmi veľa silných nepriateľov. Mám veľa nepriateľov a som neobľúbený u mocných," povedal mimo iného Harabin. Osobne si myslí, že najviac musí odolávať mediálnym útokom.

Predseda NS SR Štefan Harabin sa nemusí ospravedlniť nezaradenému poslancovi Národnej rady SR Danielovi Lipšicovi (NOVA) za tvrdenia o tom, že Lipšic má kontakty na kosovsko-albánsku mafiu, a ktorými spochybnil spôsob, akým získal byt v centre Bratislavy. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Otília Belavá. "Odkiaľ ste zobrali milióny na prestavbu dvojposchodového luxusného bytu?" pýtal sa Harabin v septembri 2008 v parlamente, keď ho chceli odvolať z ministerského kresla. Lipšic za to na neho podal žalobu na ochranu osobnosti, chcel ňou dosiahnuť, aby sa mu Harabin ospravedlnil, zaplatil mu symbolických 50 centov ako náhradu ujmy a trovy obhajoby. Sudkyňa žalobu zamietla. Na druhej strane odškodné vo výške 150.000 eur musí Generálna prokuratúra SR zaplatiť šéfovi NS SR Harabinovi za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994. Rozhodol o tom 25. septembra Krajský súd (KS) v Bratislave.

"Odvolací súd (Krajský súd v Bratislave, pozn. TASR) rozsudok súdu prvého stupňa v napadnutej vyhovujúcej časti, týkajúcej sa uloženia povinnosti odporcovi (GP SR, pozn. TASR) zaplatiť navrhovateľovi istinu vo výške 150.000 eur, potvrdzuje. V napadnutej časti týkajúcej sa priznaného príslušenstva, a to úroku z omeškania vo výške deväť percent ročne z priznanej sumy od 6. januára 2010 do zaplatenia, rozsudok súdu prvého stupňa mení tak, že návrh na zaplatenie príslušenstva istiny zamieta. V napadnutej časti, týkajúcej sa trov konania, mení rozsudok súdu prvého stupňa tak, že odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov konania spočívajúcu v trovách právneho zastúpenia vo výške 7913,40 eura k rukám právnej zástupkyne navrhovateľa do troch dní od právoplatnosti rozsudku. Odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov odvolacieho konania spočívajúcu v trovách právneho zastúpenia vo výške 879,76 eura k rukám právnej zástupkyne navrhovateľa do troch dní," uvádza sa okrem iného vo výrokovej časti rozsudku KS v Bratislave. Verdikt je právoplatný.

Denník Sme dnes pripomenul, že súdny spor medzi Harabinom a Generálnou prokuratúrou sa začal po tom, čo bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka v roku 2008 verejne potvrdil, že prepis telefonátu Harabina so Sadikim bol súčasťou ich dohľadového spisu. Okresný súd sa však podľa Sme vlani v zdôvodnení rozsudku vôbec nezaoberal tým, či je prepis telefonátu pravý. Trnka podľa súdu zasiahol do Harabinových práv už len tým, že sa k veci verejne vyjadroval. Keď sa Harabin pýtal na prepis oficiálnym listom, prokuratúra mu podľa súdu odpovedala, že prepis nie je súčasťou trestného spisu v kauze Sadiki, informoval denník. Ako dnes Harabin informoval, doteraz vyhral súdne spory nad médiami vo výške približne päť miliónov slovenských korún, to však neplatili daňový poplatníci, ale vydavateľstvá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies