Harabin uspel v spore ohľadne pokuty, ktorú mu udelil Mikloš

NETKY.SK • 6 December 2013, 12:20 • 2 min
Harabin uspel v spore ohľadne pokuty, ktorú mu udelil Mikloš

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Štefan Harabin dnes uspel na Krajskom súde v Bratislave (KS) v spore ohľadne pokuty, ktorú mu udelil exminister financií Ivan Mikloš za neúspešné audity na NS SR v roku 2010.

slovakia

left justify in out

Mikloš vtedy udelil Harabinovi pokutu vo výške takmer tisíc eur a zároveň ho uznal vinným z priestupku. Pred senátom KS dnes Harabinov právny zástupca žaloval rezort financií len ohľadne pokuty, pretože časť o vine z priestupku Mikloš stiahol. Na základe rozhodnutia KS v prípade preskúmania zákonnosti rozhodnutia musí Ministerstvo financií (MF SR) uhradiť právnemu zástupcovi Harabina súdne trovy. KS ako prvostupňový súd po prvý raz toto konanie zastavil vo februári 2013, následne to však NS SR v júli minulého roka zrušil a vrátil vec naspäť na KS.

MF SR môže vykonávať vládne kontroly voči orgánom štátnej správy, čo však NS SR nie je. Skonštatovala dnes mimo iného predsedníčka senátu KS. Harabin a ani Mikloš sa na dnešnom vyhlásení rozsudku KS nezúčastnili. Verdikt nie je právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na NS SR.

NS SR 25. októbra 2010 odmietol ďalšiu kontrolu MF SR. Informoval vtedy tlačový a informačný odbor NS SR, podľa ktorého išlo o opakovaný neústavný postup zo strany rezortu financií. Predmetným správnym sporom sa už vtedy zaoberal aj KS v Bratislave.

Kauza MF SR verzus NS SR sa ťahala od konca júla 2010, keďže sa napriek niekoľkým pokusom ministerstvu nepodarilo vládny audit na súde uskutočniť. V prípade už padali pokuty, trestné oznámenia a napokon aj žaloba. NS SR podal žalobu voči nezákonnej pokute, ktorú udelil súdu vtedajší podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona