Harabin: Trestným oznámením pre zmrazenie platov sa zaoberá polícia

NETKY.SK • 13 Január 2015, 16:15 • 2 min
Harabin: Trestným oznámením pre zmrazenie platov sa zaoberá polícia

BRATISLAVA – Trestným oznámením Štefana Harabina, ktoré sa týka ďalšieho zmrazovanie platov sudcov, sa zaoberá vyšetrovateľ.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdil Michal Šúrek z bratislavskej krajskej prokuratúry. Harabin podal 14. novembra podnet na prešetrenie zákonnosti konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. Podľa neho je potrebné preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť poslancov, či sa nedopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo poškodzovania cudzích práv.

Šúrek spresnil, že dozorujúci prokurátor okresnej prokuratúry Bratislava I. ešte v decembri oznámenie odovzdal na vybavenie na Odbor kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I. „Vyšetrovateľ sa vecou v súčasnosti zaoberá. Po doplnení trestného oznámenia vo veci meritórne rozhodne,“ informovala agentúru SITA bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. 

 

Národná rada 27. novembra schválila návrh na ďalšie zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni roka 2012. Súdna rada SR tento zákon v pondelok napadla na Ústavnom súde (ÚS) SR. V podaní súdna rada zároveň žiada, aby ÚS SR pozastavil účinnosť napadnutých uznesení. „Vzhľadom na pozitívnu ekonomickú situáciu štátu pokračovanie v zmrazovaní platov sudcov tretí rok za sebou nespĺňa kritériá o dočasnosti opatrenia, ani kritérium o výnimočnosti zásahu do platov sudcov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou materiálnej garancie nezávislosti sudcov aj podľa judikatúry ústavného súdu,“ uvádza súdna rada v podaní. Podľa nej ide o arbitrárne a svojvoľné zásahy zákonodarcu, čo je v rozpore s ústavou. Minister spravodlivosti Tomáš Borec si tiež myslí, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona