Harabin tesne pred odchodom odstavil Súdnu radu

NETKY.SK • 11 August 2014, 07:57 • 2 min
Harabin tesne pred odchodom odstavil Súdnu radu

BRATISLAVA - Bývalému predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi sa podľa denníka Sme krátko pred odchodom z funkcie podarilo znefunkčniť kanceláriu Súdnej rady SR, ktorej tiež šéfoval.

slovakia

left justify in out

Urobil to tak, že z dvanástich jej zamestnancov presunul jedenásť na Najvyšší súd SR. V kancelárii rady tak po Harabinovom odchode zostala pracovať len jej riaditeľka Anna Žaťková. Na otázky Sme týkajúce sa Harabinovho rozhodnutia kancelária Súdnej rady SR nedokázala odpovedať dva týždne. Presun zamestnancov v piatok napokon potvrdil jej nový podpredseda Ján Vanko, ktorý v júli prevzal vedenie po Harabinovi. „Nebudem to radšej veľmi komentovať,“ reagoval pre Sme Vanko. Dodal, že o situácii už rokoval s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom. Oslovil aj ministerstvo financií, keďže na zabezpečenie ďalšieho fungovania úradu musí teraz zohnať peniaze.

 

Vo funkcii predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR skončil Harabin 22. júna. Napriek tomu stihol ešte podpísať presun ľudí k prvému júlu. Zdôvodnil to potrebou zvýšenia počtu zamestnancov Najvyššieho súdu SR za účelom zabezpečenia plnenia povinností. Vedenie Najvyššieho súdu SR po Harabinovi prevzala podpredsedníčka Jarmila Urbancová. Ani tá v piatok na otázky Sme neodpovedala. Harabin sa zatiaľ zotavoval na liečení v Dudinciach. Po odchode z postu predsedu súdu sa stal šéfom trestnoprávneho kolégia. 

 

Úlohou kancelárie Súdnej rady SR je organizovať jej zasadnutia vrátane administratívy, dopravy a ubytovania členov, ktorí sú mimo Bratislavy. Tabuľkovo mala rada doteraz pätnásť zamestnancov. V súvislosti so zmenou kompetencií, ktoré jej pribudnú už od septembra, bol ich počet zvýšený na osemnásť. Na základe schválených justičných zmien má úrad od budúceho mesiaca zabezpečovať administratívu v súvislosti s povinnými previerkami sudcov. Každému z 1 365 aktívnych sudcov musí odoslať bezpečnostný dotazník, ktorý po vyplnení postupuje rada na ďalšie konanie Národnému bezpečnostnému úradu. Či bude rada napokon previerky aj vyhodnocovať, zatiaľ nie je jasné. Sudcovia, ktorí ich odmietajú, už avizovali, že sa obrátia na Ústavný súd SR. Schválený rozpočet pre kanceláriu Súdnej rady SR na tento rok bol vyše 406-tisíc eur. Z toho na platy zamestnancov bolo určených viac ako 212-tisíc eur. Peniaze sú viazané na kapitolu najvyššieho súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona