Harabin: Sudcovia kolégia sa musia rozhodnúť, kto ich má riadiť

NETKY.SK • 4 September 2015, 17:11 • 2 min
Harabin: Sudcovia kolégia sa musia rozhodnúť, kto ich má riadiť

BRATISLAVA – Sudcovia trestného kolégia sa musia rozhodnúť, či ich bude riadiť minister vnútra Robert Kaliňák alebo bude na ich čele trestný sudca.

slovakia

left justify in out

Reagoval pre agentúru SITA terajší šéf kolégia Štefan Harabin na iniciatívu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej, ktorá zvolala na 14. septembra trestnoprávne kolégium. Na ňom sa bude rozhodovať o jeho zotrvaní vo funkcii. „Švecová nie je sudca, je plnič pokynov ministra Kaliňáka. Švecová rozkladá Najvyšší súd SR a trestné kolégium,“ vyhlásil Harabin.


Kolégium o personálnych otázkach sa zo zákona riadi inými pravidlami ako kolégium o zjednocovaní stanovísk, ktoré zvolala Švecová na 29. septembra. Zvolania druhého kolégia predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Harabin spochybňuje. Kolégium na zjednotenia stanovísk môže zvolať len predseda kolégia, predseda súdu môže podať návrh na zvolanie. „Predsedníčka mi mala podať návrh a ja by som kolégium zvolal,“ dodal. „Je to vyslovene právomoc predsedu kolégia, on ho zvoláva a určuje program,“ tvrdí Harabin. Zároveň uviedol, že listom už upozornil všetkých, čo boli naň prizvaní, že je neplatne zvolané a „je teda nulitné a nevyvoláva právne účinky“. Zároveň uviedol, že ani nie je čo zjednocovať. V prípade policajnej inšpekcie podľa neho jasne hovoria štrasburské judikáty, že nie je možná v takej podobe ako je na Slovensku, a tie sú nadradené tým našim, dodal.


Vyjadril sa aj k zmene rozvrhu práce, ktorá platí od septembra. Podľa neho je trápne, že sa na pokyn politika prijal nezákonne rozvrh práce. Zároveň dodal, že podľa nezákonne prijatého rozvrhu práce už dostal nové veci a v nich sa cíti nezákonným sudcom a to do každého spisu aj píše.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies