Harabin si mal v rokoch 2009 a 2010 vyplatiť 113-tisíc na odmenách

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 16:26 • 2 min
Harabin si mal v rokoch 2009 a 2010 vyplatiť 113-tisíc na odmenách

BRATISLAVA - Štefan Harabin si počas svojho druhého funkčného obdobia na poste predsedu Najvyššieho súdu pridelil odmenu 40-tisíc eur za rok 2009 a odmenu 73-tisíc eur za rok 2010.

slovakia

left justify in out

"Čiže za prvých 18 mesiacov svojho druhého funkčného obdobia si sám sebe vyplatil odmenu vo výške 113-tisíc eur," informoval dnes médiá vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou na najvyššom súde Boris Urbančík. Predsedníčka NS SR Daniela Švecová zároveň podľa Urbančíka vyzvala Harabina, aby odmenu vrátil. Od Harabina zatiaľ informácie nemajú, nenachádza sa momentálne v práci. Taktiež požiadali Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, či tieto odmeny boli vyplatené v súlade so zákonom.


Najvyšší súd vidí vo vyplácaní odmien hlavne etický problém. "Mal by ich vrátiť na základe toho, že to jednoducho nie je v súlade s etikou. Tá výške odmeny, si myslíme, zďaleka prevyšuje štandardné odmeny, ktoré boli v tom čase vyplácané a pridelil si ich sám," odpovedal Urbančík. Ako dodal, tieto spomínané odmeny sám sebe vyplatil v čase, keď ako predseda NS SR nepustil kontrolu ministerstva financií na najvyšší súd. Ako Urbančík dodal, predsedníčka NS SR Švecová si nevyplatila a nepridelila žiadne odmeny odkedy je vo funkcii.


Urbančík zároveň informoval, že na najvyššom súde preverujú archívy. Keďže sa tam nachádzala aj správa audítorskej firmy o audite, nevideli pôvodne dôvod, prečo odmeny prešetrovať. Ale na základe novinárskeho podnetu ešte raz prešetria vyplatené odmeny. Agentúa SITA sa pokúsi získať aj stanovisko Štefana Harabina.

 

"Žiadne odmeny som si v rokoch 2009 a 2010 neudelil," zareagoval na výzvu Švecovej jej predchodca Harabin. Vysoký príjem v týchto dvoch rokoch vysvetľuje tým, že rozhodoval o agende vtedajšieho Špeciálneho súdu v Pezinku. "Nejde o odmenu, ale o príplatok za agendu špeciálneho sudcu," vysvetlil Harabin. Nič preto vracať nemieni.

 

Pripomenul, že v rokoch 2009 a 2010 bol tento príplatok ešte vo výške šesťnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a až následne bol na základe nálezu Ústavného súdu SR znížený na dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Takýto vysoký príplatok poberali podľa neho v rokoch 2009 a 2010 spolu 20 sudcovia Najvyššieho súdu a 16 sudcovia Špeciálneho súdu v Pezinku.

 

"Je to v účtovníctve vedené ako mimoriadna odmena," trvá aj naďalej na svojom vyjadrení Urbančík, ktorý odmietol vysvetlenie Harabina, že nešlo o odmenu, ale o príplatok špeciálneho sudcu. Audit vykonaný na Najvyššom súde v minulosti na vysoké odmeny šéfa súdu nepoukázal. Na jeho konanie sa podľa Urbančíka prišlo až teraz po nahliadnutí do archívov súdu na základe novinárskej otázky.

 

V majetkovom priznaní pre parlament Harabin deklaroval, že mal v roku 2009 príjem viac ako 94.000 eur. Pol roka z toho bol ministrom spravodlivosti. Za rok 2010 vykázal príjem takmer 140.000 eur. K otázke, či mu zárobok zdvihli odmeny, sa vtedy nevyjadril. Sudcovská rada Najvyššieho súdu Harabinovi v závere roku 2010 priznala odmeny. Určenie ich výšky ponechala na jeho uvážení.

 

Vlani v pozícii predsedu trestného senátu NS zarobil Harabin podľa jeho majetkového priznania 50.881 eur v čistom. V tejto sume je zahrnutý aj príplatok špeciálneho sudcu. Súčasná predsedníčka NS zarobila v roku 2015 53.611 eur v hrubom. V tejto sume je okrem funkčného platu a príplatkov započítaný aj jej dôchodok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona