Harabin: Problémy justície nevyrieši oddelenie funkcií

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 16:35 • 2 min
Harabin: Problémy justície nevyrieši oddelenie funkcií

BRATISLAVA - Problém dôveryhodnosti justície nevyrieši oddelenie funkcie predsedu súdnej rady od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, tvrdí Štefan Harabin, ktorý dnes oba posty zastáva.

slovakia

left justify in out

„Toto je zase politická hra – mediálna,“ myslí si Harabin, podľa ktorého oddelenie týchto funkcií nevyrieši nič, či by bol predsedom on alebo ktokoľvek iný. Návrh na oddelenie funkcií obsahuje predložená novela ústavy, ktorá je v parlamente.
Podľa Harabina by mohlo spôsobiť chaos, keby boli dve hlavy, ktoré riadia justíciu, okrem ministra spravodlivosti. „Toto je absolútna hlúposť, toto, čo začali predvádzať politici,“ povedal Harabin a poukázal na susednú ČR, kde nemajú tieto funkcie spojené a podľa prieskumu je dôvera v justíciu nižšia. 

 

Oddelením funkcie predsedu súdnej rady vznikne ďalšia ústavná funkcia, Harabin poukazuje na to, že takého človeka bude treba zaplatiť. Ako dodal, za tie peniaze by mohlo pracovať niekoľko sudcov a vyriešiť množstvo sporov. 

 

Podľa Harabina nie je problémom Slovenska justícia, ale ekonomická situácia. „Sudcovia neprivatizovali, sudcovia nekradli, sudcovia nerobili tendre, netunelovali eurofondy,“ vyhlásil Harabin. Doteraz nefungujú disciplinárne senáty, upozornil, preto podľa neho nemôže byť disciplína v súdnictve. Podľa predloženého návrhu v parlamente by sa mal disciplinárny súd odblokovať novým spôsobom tvorenia jeho pevných senátov a nie pre každý prípad, pričom sa zachová náhodné prideľovanie. Podľa Harabina tento model problém nevyrieši. Je za samostatný disciplinárny súd, zložený z emeritných sudcov na dôchodku. „Nestálo by nás to ani korunu, konanie by bolo rýchle, zabránime námietkam,“ povedal Harabin, ktorý pozná množstvo adeptov na takéto pôsobenie. 

 

Vláda podľa neho urobila chybu, že čakala na rozhodnutie o súlade novelizovaných statusových zákonov súdnictva, ktoré sú napadnuté na ústavnom súde a verdikt doteraz nepadol. „Mali okamžite pristúpiť k sfunkčneniu disciplinárnych senátov, justičných čakateľov, posilniť postavenie predsedov súdov,“ povedal Harabin. 

 

Bezpečnostné previerky, resp. previerky spoľahlivosti sudcov, o ktorých zavedení sa uvažuje, by podľa Harabina nemohli mať len sudcovia. Museli by nimi prejsť aj všetci štátni úradníci, každý poslanec, ako aj adepti na prezidenta republiky. „Pretože ako môže byť prezidentom republiky človek, ktorý bude bez bezpečnostnej previerky a bude rozhodovať o sudcovi s bezpečnostnou previerkou,“ vysvetľoval Harabin. Podľa jeho názoru by sa mohli previerky zaviesť len voči prvosudcom, vstupujúcim do justície, lebo inak by to bol policajný štát. Previerky by podľa neho museli mať aj ústavní sudcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies