Harabin predložil dôkaz kompromitujúci odporkyňu, vraj mu prišiel poštou

NETKY.SK • 24 Február 2015, 14:03 • 2 min
Harabin predložil dôkaz kompromitujúci odporkyňu, vraj mu prišiel poštou

BRATISLAVA - Psychiatrička, ktorá smrť svojich pacientov - sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej spojila s perzekúciami čelného predstaviteľa justície Štefana Harabina, je závislá od návykových látok.

slovakia

left justify in out

Takúto skutočnosť sa dnes na Okresnom súde Bratislava IV snažil preukázať bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady SR Štefan Harabin.
     

Sudkyni Silvii Walterovej predložil kópiu lekárskej správy z centrálneho príjmu nemocnice na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke. Bežný človek sa k takémuto dokumentu nemôže dostať. Harabin tvrdí, že mu prišiel anonymne poštou.
     

"Mne došla poštou fotokópia, že pani odporkyňa mala byť rýchlou zdravotnou pomocou privezená na Antolskú, lebo bola nájdená pred svojím bytom pod vplyvom buď návykových látok, liekov alebo alkoholu, bola tam liečená na psychiatrickej ambulancii," priblížil Harabin po skončení pojednávania obsah lekárskej správy médiám.
     

Psychiatričku mala sanitka doviezť do nemocnice 30. júna 2014. Harabin vysvetlil, že nevie, či je správa pravdivá. To si však môže podľa neho sudkyňa jednoducho overiť v nemocnici. Bývalý šéf justície tvrdí, že dokument bol povinný súdu predložiť.
     

"Už minule na pojednávaní som povedal, že pani odporkyňa podľa môjho názoru nebola v poriadku, keď vypovedala," ozrejmil. Psychiatrička podľa neho nebola v poriadku ani v minulosti, keď vyniesla výrok, pre ktorý sa teraz súdi. "Keďže ona niečo tvrdila a je to nepravdivé, mojou povinnosťou je preukázať jej nepravdivé tvrdenie," doplnil.
     

Harabin požaduje na súde od RTVS 200.000 eur za výrok, ktorý odznel v roku 2012 v relácii Reportéri, od psychiatričky, ktorá ho vyslovila, 100.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s Harabinovým konaním. Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS.
     

Právny zástupca psychiatričky Tomáš Kamenec proti predloženiu dôkazu protestoval. "Navrhovateľ nemá mať odkiaľ tieto papiere. Nemá žiadne zákonné oprávnenie sa oboznamovať so zdravotnou dokumentáciou odporkyne," uviedol pred súdom. Aj v prípade pravdivosti nemôže mať podľa Kamenca dokument vplyv na výsledok konania. "Opäť sa pokračuje v diskreditácii odporkyne, respektíve svedkov a osôb ako doktorka Lauková a doktor Majchrák," vyčítal protistrane.
     

Atmosféra bola na dnešnom pojednávaní napätá. Sudkyňa musela viackrát napomínať účastníkov konania a hroziť im poriadkovou pokutou. Pred súdom vypovedala dcéra nebohej sudkyne Zuzana Lauková. Tá uviedla, že jej mama považovala Harabina za psychicky chorého a nevypočítateľného človeka, z ktorého mala obavy.
     

"Patrila medzi sudcov, ktorí verejne kritizovali navrhovateľa a v rámci tejto skupiny o ňom bolo známe, že sa obklopuje ľuďmi, ktorí sú pre neho ochotní vykonať určité veci. Obávala sa, čo môže z jeho strany prísť," opísala Lauková.
     

Jej mame ako prvej sudkyni v histórii odobrala Súdna rada SR pod vedením Harabina v roku 2010 nemocenské dávky. Spätne ich vyplatila až po smrti sudkyne. Marta Lauková bola predtým aktérkou tzv. lístočkovej aféry, keď podala trestné oznámenie v súvislosti s lístočkom, ktorý jej prišiel do kancelárie a žiadal od nej, ako má postupovať v trestnej kauze.
     

Zuzana Lauková dnes pred súdom uviedla, že perzekúcie nasledujúce po podaní trestného oznámenia mali na zdravie mamy zásadný vplyv. Rozhodnutie o odobratí nemocenských dávok podpísané Harabinom jej priniesla do nemocnice, na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde vtedy ležala. Podľa dcéry matku veľmi rozrušila.
     

Harabin sa naopak bráni tým, že sa so sudkyňou Laukovou nikdy nestretol a z vtedajšej pozície predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady nemal na ňu žiadny dosah. Návrh na odobratie nemocenských dávok schválila podľa neho rada jednohlasne, pričom on mal iba jeden hlas a nebol ani navrhovateľom.
     

"Pani Lauková nepovedala žiadne fakty, povedala iba o svojich pocitoch. Úmrtný list bude dôležitý," reagoval Harabin. Tvrdí, že sudkyňa nezomrela v dôsledku šikanovania. "Ja s ňou nič nemám. To bola vyslovene narežírovaná hra tretím sektorom a tou mimovládkou, ktorá robila túto reláciu podsunúť mi niečo, za čo ja nemôžem," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies