Harabin: Potrebujeme reformu v spotrebiteľských veciach

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 16:14 • 2 min
Harabin: Potrebujeme reformu v spotrebiteľských veciach

BRATISLAVA - Súčasný legislatívny stav a nečinnosť niektorých dozorujúcich štátnych orgánov podľa Harabina spôsobil po uvoľnení pravidiel kolaps na súdoch.

slovakia

left justify in out

Štát musí podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina zaviesť jasné pravidlá v prípade právnych vzťahov v spotrebiteľských veciach. Ako uvádza, súčasný legislatívny stav a nečinnosť niektorých dozorujúcich štátnych orgánov po uvoľnení pravidiel spôsobil tisíckami žalôb kolaps na súdoch.

 

"Je potrebné zreformovať legislatívu na ochranu spotrebiteľov a stanoviť jasné pravidlá hry, pretože súdy od roku 2013 čelia obrovskému náporu spotrebiteľských sporov. Len na najvyššom súde sa zvýšil počet na takmer 16 000 vecí," uviedol Harabin. Podľa jeho slov je na súdoch minimálne cez 350 000 spotrebiteľských sporov a napríklad najvyšší súd sa musí zaoberať prípadmi, kde ide o 1,33 eura. 

 

Podľa Harabina je veľkým problémom aj to, že súdy vrátane ústavného dokážu v rovnakých právnych veciach vyriecť rozdielne verdikty, ktoré sú často v rozpore s judikatúrou Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu. V súčasnosti má najvyšší súd viaceré závažné pripomienky k návrhu zákona, ktorým sa zavádzajú takzvané spotrebiteľské arbitráže. Zákon má podľa Harabina veľa dobrých opatrení, ale aj niekoľko chýb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies