Harabin: Policajno-spravodajské previerky by mali byť na politikov

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 13:23 • 2 min
Harabin: Policajno-spravodajské previerky by mali byť na politikov

BRATISLAVA - Politická moc zaviedla policajno-spravodajské previerky na sudcov, kritizuje predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin novelu ústavy, ktorá previerky spoľahlivosti sudcov prináša.

slovakia

left justify in out

Harabin o tomto kroku informoval na Kolokviu Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie, ktorí boli podľa jeho slov z návrhu zdesení a budú sa k tejto téme vyjadrovať. „Pýtam sa, prečo nie sú policajno-spravodajské previerky na prezidenta, na členov vlády, na premiéra, na štátnych tajomníkov, na poslancov? Veď tí rozhodujú o oveľa závažnejších veciach ako sudcovia,“ povedal dnes Harabin. Pripomína, že on už po prvom januárovom rokovaní expertov o navrhovanej novele ústavy u predsedu parlamentu Pavla Pašku najostrejšie vystúpil proti previerkam. „Preto zrejme ma už Smer nechcel za predsedu najvyššieho súdu, alebo ma neodporúčal. To bol asi dôvod,“ povedal Harabin.

 

Harabin predpokladá, že súdna rada dnes príjme k previerkam sudcov stanovisko, sám to navrhol do programu. Keby sa previerky zaviedli, tak by to bol policajný štát, hovorí Harabin. Previerky sudcov by sa mohli jedine zrušiť, napadnúť na ústavnom súde sa nedajú, keďže sú v novele ústavy. „Keby tu bola motivácia očistiť verejný život od korupcie, od úplatkárov, od tunelárov, od podvodníkov, od rozkrádačov, tak musia tie bezpečnostné previerky byť na členov vlády, na štátnych tajomníkov, poslancov, riaditeľov colných, daňových úradov,“ poznamenal. Harabin a dodal, že sudcovia netunelovali, nekradli a neprivatizovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies