Š. Harabin požiadal lorda Thomasa o stanovisko k návrhu novely Ústavy SR

NETKY.SK • 9 August 2010, 12:56 • 2 min
Š. Harabin požiadal lorda Thomasa o stanovisko k návrhu novely Ústavy SR

Š. Harabin požiadal lorda Thomasa o stanovisko k návrhu novely Ústavy SR

slovakia

left justify in out

Predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin požiadal prezidenta Európskej siete súdnych rád, lorda justície Johna Thomasa ako medzinárodnú autoritu o zaujatie stanoviska k vládnym návrhom novely Ústavy SR a novely zákona o Súdnej rade SR. Informovala o tom dnes Kancelárie Súdnej rady SR.
      Podľa Harabina má návrh novely zákona o Súdnej rade SR iba jeden cieľ, a to zmeniť zloženie Súdnej rady pred uplynutím riadneho funkčného obdobia. "Diskriminácia predsedov a podpredsedov súdov, ktorí by si podľa vládneho návrhu museli vybrať, či budú zastávať post v Súdnej rade alebo funkciu vo vedení súdu, sa uchádzali o post v Súdnej rade v demokratických, priamych, rovných a tajných voľbách medzi sudcami, je popretie základných princípov demokracie," tvrdí šéf Súdnej rady s tým, že návrh destabilizuje Súdnu radu SR ako celok, ako aj jednotlivých členov.
      Pokiaľ ide o imunitu sudcov, pripomenul, že v súčasnosti súhlas na trestné stíhanie alebo vzatie do väzby sudcu dáva Ústavný súd SR, ktorý pri rozhodovaní o takýchto žiadostiach dôsledne skúma, či je splnená nevyhnutná podmienka na udelenie súhlasu na trestné stíhanie.
      "Tento kontrolný mechanizmus dáva sudcovi dostatočnú ochranu pred krivým obvinením a svojvôľou policajných orgánov, o ktorých návrhoch sudca rozhoduje. Ak by bol schválený vládou predkladaný model, mohol by ktorýkoľvek policajný vyšetrovateľ aj na najnižšej úrovni začať kedykoľvek trestne stíhať sudcu. Vylúčil by sa kontrolný mechanizmus, ktorého nezávislým garantom je jedine Ústavný súd SR. Minister spravodlivosti by mohol okamžite sudcovi pozastaviť výkon funkcie sudcu. Vzniká tak riziko, že by sa nástroje trestného práva stali prostriedkom na odstránenie nezávislého zákonného sudcu," zdôraznil Harabin v liste lordovi Thomasovi.
      Za zmienku podľa Harabina stojí aj skutočnosť, že návrh na zmenu ústavy vláda predkladá bez pripomienkového konania, nehovoriac o absencii odbornej diskusie. "Postup vlády smerujúci k zúženiu imunity sudcov likviduje už ústavne garantovanú nezávislosť súdov a sudcov. To pokladáme za snahu o oslabovanie súdnej moci a spochybňovanie nezávislosti sudcov a súdov. Závislý sudca nemôže rozhodovať zákonne a spravodlivo," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona