Harabin: NS SR podá na senát ÚS trestné oznámenie

NETKY.SK • 13 August 2013, 18:55 • 2 min
Harabin: NS SR podá na senát ÚS trestné oznámenie

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky podá v kauze takzvaného Duckého zmeniek na senát Ústavného súdu SR nielen disciplinárny návrh, ale aj trestné oznámenie. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslali z kancelárie predsedu Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

"Po takmer 15 rokoch boja štátu s podvodníkmi im záhadne účelovo senát ústavného súdu dal opäť šancu. Toto je v právnom štáte trestný čin," vyhlásil Harabin. Reagoval tak na dnešné rozhodnutie senátu Ústavného súdu SR, ktorý vyhovel sťažnosti švajčiarskej obchodnej spoločnosti GEN MAN VENTURES AG domáhajúcej sa na všeobecných súdoch vyplatenia tzv. Duckého zmenky vo výške jednej miliardy českých korún (38 648 837 eur).

Štvrtý senát ÚS SR vyniesol verdikt, že Najvyšší súd SR svojím postupom porušil právo sťažovateľa, aby o jeho veci rozhodoval zákonný sudca. Konať musí zákonný senát NS SR. Rovnako nariadil, aby NS SR nahradil sťažovateľovi trovy konania. Podľa Harabina ak by Najvyšší súd SR porušil zákon, tak by právnik Ernest Valko, ktorý bránil štát v Duckého zmenkách, určite na to poukázal.

Ako v odôvodnení uviedol predseda senátu ÚS SR, Najvyšší súd SR právo sťažovateľa porušil tým, že jeho predseda Štefan Harabin svojvoľne zmenil dovtedajší rozvrh práce NS SR a opatrením vymenil jedného sudcu v senáte, ktorý mal rozhodovať o dovolaní generálneho prokurátora v kauze Duckého zmeniek. Konštatoval tiež, že predseda NS SR neuviedol dôvody, prečo vymenil jedného člena senátu ani pri vydaní opatrenia, ani vo vyjadrení k sťažnosti, o ktoré ho požiadal ústavný súd. Zdôraznil, že vymenený sudca nebol dlhodobo práceneschopný a na jeho výmenu neexistovali v tom čase zákonné dôvody. Senát ÚS konštatoval, že túto zmenu možno označiť za účelovú. Podľa právneho názoru ÚS SR nemožno po pridelení veci meniť sudcov v senáte bez zákonného dôvodu, pričom táto zmena mala vplyv na rozsudok.

Podľa Harabina predsedovia Najvyššieho súdu, vrátane zastupujúceho podpredsedu Juraja Majchráka, postupovali vždy v Duckého zmenkách rovnako zákonne. Prijali podľa neho viacero opatrení, ktoré menili rozvrhy práce a tie v minulosti ústavný súd potvrdil. "Ústavný súd rovnako ako všetky všeobecné súdy na Slovensku prijíma rozvrh práce a jeho zmeny," dodal predseda NS SR. "V tejto súvislosti je až paradoxne zvláštne, že sudcovia Luby a Gajdošíková na pléne ústavného súdu 3. júla 2013 hlasovali za zmenu rozvrhu práce Ústavného súdu SR v prebiehajúcej veci dokonca počas roka a predseda Najvyššieho súdu SR Harabin podľa právnych nezmyslov týchto sudcov si nesmie plniť zákonnú povinnosť prijímať nový rozvrh práce najvyššieho súdu po predchádzajúcom prerokovaní v kolégiách a sudcovskej rade," píše sa vo vyhlásení Harabina. Niektorí sudcovia ÚS sa podľa Harabina postavili na stranu podozrivých mafiánov a podvodníkov. "Ich rozhodnutia sú nielen právne neobhájiteľné, ale zaváňajú korupciou a evidentnou účelovosťou," dodal Harabin s tým, že NS SR zverejní právnu analýzu zjavných právnych pochybení ústavného súdu v tejto kauze.

Samotnou podstatou sporu, či sú Duckého zmenky platné, sa ÚS SR dnes nezaoberal. Kauza sa ťahá od roku 1998, keď sa objavilo viacero zmeniek s podpisom zavraždeného bývalého riaditeľa SPP Jána Duckého. Jednu takúto zmenku v hodnote jednej miliardy českých korún vlastní švajčiarska spoločnosť GEN MAN VENTURES a na všeobecných súdoch, okresnom i krajskom, sa domáha jej uhradenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies