Harabin navrhuje upraviť európsky zatýkací rozkaz

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 18:49 • 2 min
Harabin navrhuje upraviť európsky zatýkací rozkaz

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Štefan Harabin navrhuje otvoriť právnu úpravu o európskom zatýkacom rozkaze.

slovakia

left justify in out

Na základe viacerých justičných omylov a skúseností z praxe je podľa Harabina potrebné upraviť túto medzinárodnú právnu úpravu. Uviedol to na dnešnom rokovaní v Haagu s predsedníčkou Eurojustu Michéle Coninsxovou a jej spolupracovníkmi. Agentúru SITA o tom informovala Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR.

Harabin na rokovaní v Haagu pripomenul aj prípady z praxe, hovoril napríklad o Slovákovi, ktorého na základe európskeho zatykača vydaného súdom Holandského kráľovstva zatkli na Slovensku a eskortovali do Holandského kráľovstva, počas šetrenia sa však ukázalo, že došlo k zámene vzoriek DNA a za páchateľa bol označený nevinný občan SR. Takýto prípad podľa Harabina nie je ojedinelý, potrebné je podľa neho iniciovať legislatívne riešenie na minimalizovanie rizika justičných omylov a potrebu odškodniť takto postihnutých nevinných občanov z krajín Európskej únie. Predseda NS SR tiež pripomenul prípady, keď súdy odmietli vydať občana svojej krajiny na trestné stíhanie, pretože zatýkací rozkaz neobsahoval dostatočné informácie o podozrivom. "Súdy pri vydávaní občanov sú povinné podrobne preskúmať všetky dôvody zatknutia, aby sa vyhli justičným omylom. Sudcovia nemôžu byť pri rozhodovaní povrchní," vysvetlil Harabin. 

Eurojust sa zaoberá približne 1 400 prípadmi ročne. Má viacero kľúčových úloh a právomocí vyplývajúcich z rozhodnutia o Eurojuste. Okrem iného poskytuje národným orgánom členských štátov súčinnosť pri žiadostiach o právnu pomoc. Organizuje približne 140 koordinačných stretnutí, na ktorých sa zúčastňujú národné orgány činné v trestnom konaní členských štátov. Predmetom stretnutí sú konkrétne prípady trestnej činnosti určené za prioritné Radou EÚ - terorizmus, obchodovanie s drogami, ľuďmi, podvody, korupcia, počítačová kriminalita a iné trestné činy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies