Harabin je v posledný pracovný deň predsedovania NS v Rusku

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 15:01 • 2 min
Harabin je v posledný pracovný deň predsedovania NS v Rusku

BRATISLAVA - Dosluhujúci predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin trávi posledný pracovný deň svojho funkčného obdobia na čele súdu v Rusku.

slovakia

left justify in out

Harabin je v Petrohrade na Právnických dňoch, potvrdila pre agentúru SITA Kancelária predsedu NS SR. Na plenárnom zasadnutí podujatia je 2 500 účastníkov zo 60 krajín. Harabin bude na podujatí do soboty. Denník Sme v máji uviedol, že Harabin odtiaľ bude pokračovať do Gruzínska.

 

Päťročné funkčné obdobie súčasnému šéfovi najvyššieho súdu Harabinovi vyprší v nedeľu 22. júna. Voľbu svojho nástupcu Harabin z pozície predsedu súdnej rady (ktorá sa zatiaľ podľa pôvodného textu ústavy automaticky viaže na stoličku predsedu NS SR), vyhlásil na posledný možný termín, ktorý zákon pripúšťa, konkrétne na 16. septembra. Po Sobranciach bude Súdna rada voliť šéfa NS SR opäť na východe, tentoraz v obci Spišské Hanušovce. Predchádzajúca neúspešná voľba bola 19. mája - Harabin teda termín novej voľby stanovil na posledný 120. deň po nej, čo je zákonné maximum. 

 

Súdna rada na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová. V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady musel vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musel splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním. V novej voľbe Harabin kandidovať nemôže, mohol by ísť až do prípadného tretieho alebo neskoršieho kola volieb, ale či tak urobí, v pondelok nepovedal. „Veď to je hypotetická otázka, čo keď bude niekto zvolený, tak o čo sa budem uchádzať?“ hovoril Harabin. 

 

Najvyšší súd bude tak od pondelka istý čas bez predsedu a povedie ho podpredsedníčka Jarmila Urbancová. Tá predpokladá, že súd len organizačne povedie do zvolenia nového šéfa. „Budem musieť urobiť nejaké opatrenia v rámci rozvrhu, lebo už som sa dozvedela, že nám pán prezident nejakých sudcov odvolal, takže tam bude treba niekoho doplniť,“ uviedla Urbancová. Prezident odvoláva sudcov z radov tých, čo prekročili hranicu 65 rokov veku. Urbancová dodala, že aj v obsadzovaní senátov plánuje niečo urobiť, lebo je to nevyhnutné, niektoré nie sú obsadené. „Naše občianskoprávne kolégium je strašne zaťažené. Robíme, čo sa dá – z iných kolégií sme stiahli asistentov, koho sme len mohli,“ opísala situáciu. Podľa jej slov im pribudlo v roku 2013 o 100 percent viac prípadov, než rok predtým. Urbancová ešte nerozmýšľala, či by pristúpila na kandidatúru za predsedníčku najvyššieho súdu, ak by ju niekto chcel navrhnúť. „Myslím si, že nie, ale je to veľmi predčasné,“ odpovedala na otázku, či by na návrh kandidovať kývla. 

 

Pre najvyšší súd nebude situácia bez predsedu nová – v minulosti ho z podpredsedníckej stoličky istý čas viedla Daniela Švecová, kým nebol zvolený predseda súdu. Švecová na poste podpredsedníčky súdu skončila v máji 2010, pričom už v tom čase mal súd predsedu Štefana Harabina. Stolička podpredsedu však zostala neobsadená tri roky, až 21. mája 2013 na Kysuciach v Oščadnici súdna rada zvolila Urbancovú. 

 

Harabin nebude na súde radovým trestným súdom. V pondelok ho 11 kolegov trestných sudcov zo 16 hlasujúcich zvolilo za predsedu trestnoprávneho kolégia. Harabin uspel v opakovanom kole voľby šéfa kolégia, do prvého kola nekandidoval nik. Kolégium dočasne viedol Igor Burger. Tento post bol neobsadený od začiatku roka, keď bývalý prezident Ivan Gašparovič odvolal z talára bývalého šéfa kolégia Haralda Stiffela spolu s ďalšími šiestimi sudcami, ktorí mali vek nad 65 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona