Harabin dostane za Sadikiho odškodné 150-tisíc eur!

NETKY.SK • 7 November 2013, 08:01 • 2 min
Harabin dostane za Sadikiho odškodné 150-tisíc eur!

BRATISLAVA – Odškodné 150-tisíc eur musí Generálna prokuratúra SR zaplatiť šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom denník Sme. Rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave, ktorý vysoké odškodné Harabinovi priznal pred rokom, teraz potvrdil krajský súd. Verdikt je tak právoplatný a nedá sa už proti nemu odvolať.

Okrem odškodného musí Generálna prokuratúra SR vykryť Harabinovi aj trovy právneho zastúpenia vo výške takmer 8 800 eur. Súd v stredu Sme najskôr potvrdil len to, že vo veci rozhodol ešte 25. septembra, ale nechcel povedať ako. Napokon priznal, že odškodné pre Harabina potvrdil. Dôvody rozhodnutia nekonkretizoval s vysvetlením, že ešte nemá potvrdené jeho doručenie účastníkom konania. „Preto súd zatiaľ nemôže o veci informovať,“ povedal Sme hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

Ani generálna prokuratúra rozhodnutie zatiaľ nekomentuje. „Po doručení a preštudovaní rozsudku zaujmeme stanovisko,“ dodala hovorkyňa Jana Tökölyová. Vyjadriť sa odmietli aj k podstate sporu. Ten sa začal po tom, čo bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka v roku 2008 verejne potvrdil, že prepis telefonátu Harabina s Bakim S. bol súčasťou ich dohľadového spisu. Na základe čoho rozhodoval krajský súd, zatiaľ nie je známe. Okresný súd sa však vlani v zdôvodnení rozsudku vôbec nezaoberal tým, či je prepis telefonátu pravý. Trnka podľa neho zasiahol do Harabinových práv už len tým, že sa k veci verejne vyjadroval. Keď sa Harabin pýtal na prepis oficiálnym listom, prokuratúra mu podľa súdu odpovedala, že prepis nie je súčasťou trestného spisu v kauze Bakiho Sadikiho. 

Súd Harabinovi za porušenie práv v tomto prípade priznal odškodné 125-tisíc eur. Ďalších 25-tisíc dostal za to, že prokuratúra v súvislosti s ním v minulosti neoprávnene viedla trestné konanie pre podozrenie z poisťovacieho podvodu. Hoci bolo napokon zastavené a Harabin ani nebol obvinený, utrpel tým podľa súdu ujmu. 

Prepis telefonátu s Bakim S. označuje Harabin za „vymyslenú mediálno-spravodajskú hru“ šéfa strany Nova Daniela Lipšica, ktorý ho v roku 2008 vytiahol ako argument na jeho odvolanie z postu ministra spravodlivosti. Lipšic v stredu Sme nedvíhal telefón. Harabin doteraz neprezradil, aký bol v minulosti jeho vzťah s Bakim S. Priznal len, že sa poznal s jeho manželkou, keď bola ešte slobodná. S Bakim Sadikim sa dnes v Prešove začína obnovený proces v kauze obchodovania s heroínom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies