Harabin dal podnet na Sudcovskú radu NS SR

NETKY.SK • 6 November 2015, 14:40 • 2 min
Harabin dal podnet na Sudcovskú radu NS SR

BRATISLAVA – Štefan Harabin sa bráni a dal na Sudcovskú radu Najvyššieho súdu SR podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti predsedníčke súdu Daniele Švecovej.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informácie, ktorú zaslal agentúre SITA. V podaní sa píše, že podľa zákona o sudcoch je sudcovská rada oprávnená podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi príslušného súdu vrátane predsedu tohto súdu. Harabin navrhuje Švecovú odvolať z funkcie sudcu.


Šéfku Najvyššieho súdu SR navrhuje disciplinárne stíhať aj bývalý člen Harabinovho senátu Viliam Dohňanský. Ten podal v októbri na Súdnu radu SR podnet a tá o ňom rozhodne na zasadnutí na konci novembra. Predsedníčka NS SR Daniela Švecová podala voči Harabinovi dva návrhy na disciplinárne stíhanie, navrhuje ho preložiť na súd nižšieho stupňa a aj znížiť mu funkčný plat o 50 percent.


Predsedníčka najvyššieho súdu zneužila funkciu, do ktorej bola vymenovaná, lebo nezákonným spôsobom napriek viacerým upozorneniam sudcov, že koná svojvoľne a nezákonne, zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu, keď rozdelila pôvodný senát vedený Štefanom Harabinom. Ako ďalej tvrdí Harabin, konala evidentne v rozpore s povinnosťami vyplývajúcimi zo zákona o súdoch a to iba preto, že sa nechala ovplyvniť politickými záujmami a oznamovacími prostriedkami. Návrh na disciplinárne stíhanie jeho, Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského pokladá za „svojvoľný disciplinárny návrh za právny názor vyjadrený v rozsudku". Vyčíta jej aj to, že bez právneho základu im všetkým trom zrušila povolenia o plnení funkčných povinnosti sudcu v domácom prostredí.
Je smutné, ale zároveň na druhej strane i pochopiteľné, že dôveryhodnosť súdnictva v očiach verejnosti sa za posledný rok výrazne znížila, keď predsedníčka Najvyššieho súdu SR nepozná, alebo úmyselne nechce poznať platný právny stav a v zaslepenej snahe po pomste a šikane nepohodlných sudcov s inými ako oficiálnymi právnymi názormi pernamentne porušuje zákony a Ústavu Slovenskej republiky, zdôrazňuje Harabin v podnete zaslanom sudcovskej rade.
Harabin sa pre Švecovú obrátil ešte koncom septembra listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky v prípade zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies