Harabin dal podnet kvôli zmrazovaniu platov sudcov na krajskej prokuratúre

NETKY.SK • 5 December 2014, 09:24 • 2 min
Harabin dal podnet kvôli zmrazovaniu platov sudcov na krajskej prokuratúre

BRATISLAVA – Podnet Štefana Harabina pre ďalšie zmrazovanie platov sudcov odstúpila Generálna prokuratúra (GP) SR Krajskej prokuratúre Bratislava na ďalší postup.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Harabin podal 14. novembra podnet na prešetrenie zákonnosti konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. Podľa neho je potrebné preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť poslancov, či sa nedopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo poškodzovania cudzích práv.


Národná rada 27. novembra schválila návrh na ďalšie zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni roka 2012. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková avizovala, že sa pre zmrazovanie platov sudcov obráti na prezidenta Andreja Kisku. Verí, že prezident pri rozhodovaní o tom, či podpíše schválenú úpravu, dôsledne zohľadní ústavnoprávne argumenty. Minister spravodlivosti Tomáš Borec si tiež myslí, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov. Borec preto predpokladá, že sudcovia sa obrátia na Ústavný súd SR a ten rozhodne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies