Harabin chce stíhať ústavných sudcov, ktorí prepustili štyroch piťovcov z väzby!

NETKY.SK • 2 August 2013, 13:00 • 2 min
Harabin chce stíhať ústavných sudcov, ktorí prepustili štyroch piťovcov z väzby!

BRATISLAVA – Najvyšší súd SR chce, aby bola trojica ústavných sudcov disciplinárne stíhaná pre verdikt, po ktorom sa napokon dostali na slobodu štyria údajní členovia skupiny piťovci.

slovakia

left justify in out

„Najvyšší súd Slovenskej republiky pripravuje podnet na disciplinárne stíhanie za odborné zlyhanie trojice ústavných sudcov a za ich neústavno-nezákonný verdikt v prípade obvineného M.Š., médiami označovaného ako člena zločineckej organizovanej
skupiny,“ informovala Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR. 

Podľa najvyššieho súdu nález Ústavného súdu SR v tejto veci „ohrozil právnu istotu, stabilitu, vymožiteľnosť práva a bezpečnosť štátu a nemá nič spoločné s ochranou ľudských práv v zmysle slovenskej Ústavy resp. Dohovoru o ochrane ľudských a základných slobôd,“ konštatuje vyjadrenie najvyššieho súdu, ktoré dodáva, že Najvyšší súd SR, Špecializovaný trestný súd rovnako ako špeciálna prokuratúra a ani polícia neporušili ustanovenie Trestného poriadku. 

Najvyšší súd Ústavnému súdu SR vyčíta, že v odôvodnení nepoukázal na konkrétnu normu vnútroštátneho práva. Ako pochybenie vníma aj to, že rozhodoval iba o sťažnosti jedného obvineného, ale zrušil celý verdikt najvyššieho súdu, kde si ďalší traja obvinení nepodali ústavnú sťažnosť. „Za takéto pochybenia sudcovia ústavného súdu v demokratickom právnom štáte nesmú obliekať sudcovský talár. Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nestalo. Pri zjavne účelových pochybeniach konkrétnych súdov je potrebné vyvodiť priamu disciplinárnu, resp. trestnoprávnu zodpovednosť," uviedol predseda najvyššieho súd Štefan Harabin. Podľa neho je potrebné disciplinárnym konaním alebo i trestným stíhaním vylúčiť čo i len teoretickú možnosť iných motívov, napríklad korupčných, ako len odborné zlyhanie trojice ústavných sudcov. 

Ústavný súd sa zatiaľ k návrhu najvyššieho súdu nevyjadruje. „Ústavnému súdu SR zatiaľ nebol doručený žiadny podnet na disciplinárne stíhanie ústavných sudcov v súvislosti s rozhodovaním o sťažnosti M. Š., preto sa k nemu v danom okamihu ani nemôžeme vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová. Dodala, že ak im takýto podnet doručia, bude sa ním Ústavný súd SR zaoberať. 

Štvorici obvineným údajným členom tzv. skupiny piťovci sa končila pred vyše rokom lehota väzby. Po tom, čo ju súd odmietol predĺžiť, podal prokurátor sťažnosť, s ktorou na Najvyššom súde SR uspel. Dôvody sťažnosti však nedoručili obvineným, čo Ústavný súd SR vyhodnotil ako porušenie práv. Najvyšší súd preto po náleze Ústavného súdu SR musel opäť rozhodnúť o pôvodnej sťažnosti, pričom teraz ju zamietol. Väzba sa tak stala nezákonná a obvinených prikázali prepustiť. Dvoch z nich - Mateja Šalagu a Miroslava Abraháma však hneď zatkli a vo štvrtok ich Špecializovaný trestný súd v Pezinku vzal do väzby pre obžalobu v inej trestnej veci. Obaja podali voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies