Hannover čaká evakuácia! Pre letecké bomby opustí svoje príbytky 50 tisíc občanov

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 15:00 • 2 min
Hannover čaká evakuácia! Pre letecké bomby opustí svoje príbytky 50 tisíc občanov

NEMECKO - Hannover bude 7. mája dejiskom jednej z najrozsiahlejších evakuácií od skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945.

slovakia

left justify in out

Svoje príbytky vo štvrtiach List, Nordstadt a Vahrenwald by malo opustiť v spomínaný deň okolo 50.000 občanov. Podozrenie, že sa v husto obývanej oblasti našlo viacero leteckých bômb, sa totiž potvrdilo.

 

Po evakuácii občanov z okruhu jedného kilometra od miesta nálezu na pozemku miestneho dopravného podniku "üstra" bude zneškodnenie bômb záležitosťou armádnych pyrotechnikov. Informoval o tom Severonemecký rozhlas.

 

Evakuácia sa bude týkať aj jednej nemocnice, siedmych domovov so špeciálnou starostlivosťou a továrne na výrobu pneumatík, uviedlo vedenie mesta.

 

Mesto Hannover pripravuje pre občanov v tejto súvislosti zábavný program. Súčasne však avizovalo, že v sobotu poskytne všetkým domácnostiam, na ktoré čaká evakuácia, potrebné informácie v brožúrkach, a to v jazykoch nemeckom, anglickom, poľskom, ruskom i tureckom. Navyše budú obyvatelia informovaní aj cez varovnú aplikáciu Katwarn.

 

Na pokojný priebeh evakuácie, ktorú by mala uľahčiť na tento účel zriadená kyvadlová autobusová doprava, ale aj dočasné útočiská pre evakuovaných, budú dohliadať príslušníci polície.

 

Nálezy nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny nie sú v Nemecku ničím zriedkavým. Jedným z posledných bola 1,8 tony vážiaca letecká bomba, ktorú zlikvidovali na Štedrý deň v juhonemeckom Augsburgu, pričom kvôli nej evakuovali 54.000 osôb.
 

Samotný Hannover, hlavné mesto spolkovej krajiny Dolné Sasko, bolo počas vojny častým cieľom Spojencov, teda protinacistickej koalície štátov. Za jednu jedinú októbrovú noc v roku 1943 naň zhodili asi 261.000 bômb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies