Hanba: Toto vyvesilo SND na počesť Viery Strniskovej!

NETKY.SK • 9 September 2013, 10:35 • 2 min
Hanba: Toto vyvesilo SND na počesť Viery Strniskovej!

BRATISLAVA – Hanba, hanba a ešte raz hanba! Spôsob, akým si Slovenské Národné Divadlo uctilo pamiatku herečky Viery Strniskovej (†83), ktorá zomrela 31. Augusta, je obzvlášť nedôstojný.

slovakia

left justify in out

Namiesto toho, aby pred novou budovou SND viala na stožiari čierna zástava, je z bočnej strany na balkóne prevesený čierny záves. Pôsobí to doslova až negustiózne a určite to nie je vhodné uctenie si veľkej herečky, ktorá práve v SND účinkovala viac ako 40 rokov. Posledná rozlúčka s herečkou sa konala 6. Augusta práve v novej budove divadla.

Viera Strnisková sa narodila 30. októbra 1929 v Hlohovci. Pôvodne sa venovala štúdiu filozofie i medicíny, aby si ju napokon získal svet vo svetlách rámp. Predtým, ako sa v roku 1962 stala členkou Činohry SND, pôsobila Viera Strnisková v niekoľkých divadelných súboroch. V SND účinkovala vyše 40 rokov - až do roku 2004.

Umelkyňa bola predstaviteľkou predovšetkým veľkých tragických heroín, ale aj chápajúcich jednoduchých žien poznačených tragickým osudom. Odborná kritika v jej hereckom prejave podčiarkovala osobnostný prístup, v ktorom emocionalitu podporovala hlboká analýza postavy. V SND vytvorila Viera Strnisková desiatky zaujímavých postáv, ktoré ostanú v pamäti divákov rovnako ako jej bohatá filmografia a veľké herecké príležitosti v pamätných televíznych inscenáciách. Patrila medzi výrazné osobnosti slovenského recitačného umenia, účinkovala v rozhlase a uplatnila sa aj v dabingu.

Viera Strnisková za svoju umeleckú tvorbu získala niekoľko ocenení. Od roku 2003 bola držiteľkou štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby. V roku 2004 jej udelili na šiestom ročníku Festivalu Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom ocenenie pre významné herečky Kvet Tálie. Bola tiež držiteľkou ceny Karla Čapka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona