Hamšíkov Neapol prehral 0:1 v Porte, Lyon musel proti Plzni otáčať

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 08:27 • 2 min
Hamšíkov Neapol prehral 0:1 v Porte, Lyon musel proti Plzni otáčať

BRATISLAVA - Taliansky futbalový klub SSC Neapol s Marekom Hamšíkom v strede poľa prehral v prvom osemfinálovom súboji Európskej ligy UEFA 2013/2014 s domácim FC Porto 0:1. O jediný gól štvrtkového duelu sa v 57. minúte postaral kolumbijský útočník Jackson Martinez.

slovakia

left justify in out

FC Salzburg prešiel skupinovou fázou bez straty bodu a v 16-finále si dvakrát hladko poradil s Ajaxom Amsterdam. Rakúsky tím s Dušanom Šventom na poste ľavého obrancu sa v ďalšej fáze predstavil v Bazileji a v prvom polčase mal viacero dobrých príležitostí na strelenie gólu, jeho hráči však nemali potrebný pokoj v koncovke. Po zmene strán sa hra vyrovnala, no gól diváci nevideli a pred odvetou sú šance oboch tímov na postup otvorené.

Na Štadióne Vasila Levského v Sofii sa Valencia rýchlo ujala vedenia nad Razgradom, keď bulharské prekvapenie tohto ročníka Európskej ligy "načal" v 5. minúte Barragan. V 24. minúte však uvidel červenú kartu hosťujúci Keita a Ludogorec navyše kopal jedenástku, tú však Bezjak nepremenil. Razgradu početná prevaha skôr ublížila, v 34. minúte mu Cartabia zasadil druhý gólový direkt a poriadne zatriasol nádejami bulharského šampióna. Po zmene strán Senderos zvýšil už na 3:0 pre španielskeho favorita, ktorý predviedol vysokú efektivitu premieňania šancí a pred odvetou si ukážkovo vyšliapal postupový chodník.

Český šampión Viktoria Plzeň po 16-finálovom vyradení Šachtaru Doneck narazil na ďalší favorizovaný tím. Lyon šokoval už v 3. minúte gólovou hlavičkou Hořava po centri Kovaříka z ľavej strany, lenže hostia sa z vedenia dlho netešili - v 12. minúte Fofana rovnako hlavou prekonal gólmana Boleka. Plzeň, v základnej zostave so slovenským stopérom Mariánom Čišovským, hrala s francúzskym tímom v prvom polčase vyrovnanú partiu a držala nádejný stav 1:1. V 53. minúte sa však strelou zvnútra šestnástky presadil Lacazette a o osem minút neskôr sa Mvuemba postaral o dokonalý obrat v podaní Olympique. Hráči Viktorie sa po zmene strán dostali do herného kŕča, čo súper využil na strelenie štvrtého gólu. Víťazstvo 4:1 dáva francúzskemu zástupcovi pred odvetou tromfy do rúk.

V sevillskom derby bol úspešnejší Betis, ktorý vyhral na pôde domáceho FC 2:0. V andalúzskom meste tak budú mať minimálne týždeň navrch "zeleno-bieli".

Zaujímavú osemfinálovú dvojicu vytvoril taliansky majster a líder Serie A Juventus Turín, ktorý doma remizoval s toskánskym rivalom Fiorentinou 1:1. Na bleskový gól čílskeho reprezentanta v službách "Juve" Artura Vidala z 3. minúty odpovedal v 79. minúte nemecký kanonier Mario Gomez.

Benfica Lisabon zvíťazila na White Hart Lane nad domácim Tottenhamom Hotspur 3:1 a výrazne sa priblížila k postupu. Dvakrát sa gólovo presadil brazílsky stopér a kapitán Benficy Luisao.

Odvety osemfinále sú na programe vo štvrtok 20. marca. Finále EL sa uskutoční v stredu 14. mája v Turíne na štadióne Juventusu. Úradujúcim víťazom európskej pohárovej súťaže číslo dva je Chelsea Londýn, ktorá však účinkuje v osemfinále Ligy majstrov.


Európska liga UEFA 2013/2014, 1. zápasy osemfinále:

FC Bazilej - FC Salzburg 0:0

Rozhodca: Hategan (Rum.)

/D. Švento (Salzburg) hral celý zápas/

FC Porto - SSC Neapol 1:0 (0:0)

Gól: 57. Martinez. Rozhodca: Královec (ČR)

/M. Hamšík (Neapol) hral do 74. minúty/

Ludogorec Razgrad - FC Valencia 0:3 (0:2)

Góly: 5. Barragan, 34. Cartabia, 59. Senderos, ČK: 80. Juninho Quixada - 24. Keita. Rozhodca: Turpin (Fr.)

AZ Alkmaar - Anži Machačkala 1:0 (1:0)

Gól: 31. Johannsson (z 11 m). Rozhodca: Orsato (Tal.)

FC Sevilla - Betis Sevilla 0:2 (0:1)

Góly: 15. Leo Baptistao, 77. Sevilla. Rozhodca: Cakir (Tur.)

Juventus Turín - AC Fiorentina 1:1 (1:0)


Góly: 3. Vidal - 79. Gomez. Rozhodca: Kuipers (Hol.)

Olympique Lyon - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)

Góly: 12. a 70. Fofana, 53. Lacazette, 61. Mvuemba - 3. Hořava. Rozhodca: Lahoz (Šp.)

/M. Čišovský hral celý zápas, M. Bakoš hral od 73. minúty, M. Ďuriš hral od 81. minúty, P. Hrošovský (všetci Plzeň) sedel na lavičke/

Tottenham Hotspur - Benfica Lisabon 1:3 (0:1)

Góly: 64. Eriksen - 30. Rodrigo, 58. a 84. Luisao. Rozhodca: Eriksson (Švéd.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona