Hamšík môže byť hviezdou ME, Moravčík: Máme dobrých hráčov

NETKY.SK • 11 December 2015, 08:56 • 2 min
Hamšík môže byť hviezdou ME, Moravčík: Máme dobrých hráčov

BRATISLAVA - Jednou z najväčších hviezd budúcoročných ME vo futbale, ktoré sa uskutočnia vo Francúzsku, by mohol byť slovenský reprezentant Marek Hamšík.

slovakia

left justify in out

Prognózuje to poľský portál sportowefakty.wp.pl. Dvadsaťosemročný rodák z Banskej Bystrice sa v ostatných rokoch stal jedným z lídrov slovenského tímu. Hamšík by sa podľa uvedeného zdroja mohol dokonca stať najlepším slovenským futbalistom v histórii.

"Ťažko povedať, na Slovensku máme totiž viacero skvelých hráčov," vyhlásil niekdajší reprezentant SR Ľubomír Moravčík. "Všetko záleží od výsledkov. Netreba zabúdať, že sme boli majstrami Európy už v roku 1976. Ak Hamšík a jeho spoluhráči dosiahnu vo Francúzsku úspech, budú veľkými hráčmi," doplnil 50-ročný rodák z Nitry.

Bývalý reprezentačný tréner Ján Kocian si zaspomínal, ako sa Hamšík pod jeho vedením postupne stal pevnou súčasťou národného mužstva. "Začleňovali sme ho do tímu postupne. Nechceli sme, aby hneď na začiatku zhorel. V kvalifikačnom zápase o postup na ME 2008 v nemeckom Hamburgu nastúpil v základnej zostave a počínal si veľmi dobre. Odvtedy je pevnou súčasťou tímu SR," skonštatoval Ján Kocian.

"Nedá na sebe poznať, že je to hviezda Serie A. Nezvykne byť v centre pozornosti, je veľmi skromný. Pripomína mi Roberta Lewandowského," povedal hráč Legie Varšava Ondrej Duda.

Ako je známe, samostatné Slovensko sa na budúci rok predstaví na ME prvýkrát v histórii, futbalisti spod Tatier však hrali významnú úlohu pri všetkých troch účastiach niekdajšieho Česko-slovenska na kontinentálnom šampionáte (1960, 1976 a 1980). Zaujímavosťou je, že československé mužstvo zakaždým získalo medailu. V rokoch 1960 aj o dve desaťročia neskôr bronz a v roku 1976 zlato.

Na vôbec prvých ME 1960 figurovalo v 19-člennom kádri Československa 11 slovenských futbalistov. Ešte silnejšie zastúpenie mali Slováci v roku 1976, kde v pamätnom belehradskom finále získali titul majstrov Európy. Vtedajšie mužstvo tvorilo 22 hráčov, pričom až šestnásti boli zo SR. Na ME 1980, na ktorých sa zúčastnil aj súčasný tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák, figurovalo v 22-člennom tíme desať Slovákov.

Historické štatistiky spred roka 1993 sa po rozdelení Česko-slovenska aj vo futbale pripisujú Českej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies