Hammond: Nateraz nie sme schopní hneď začať podstatné rokovania

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:31 • 2 min
Hammond: Nateraz nie sme schopní hneď začať podstatné rokovania

LONDÝN - Britská vláda zatiaľ nemôže začať rokovania o vystúpení z Európskej únie, uviedol dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Podľa jeho slov vláde okrem iného chýbajú odborné zdroje pre obchodné rokovania, ktoré boli desaťročia vedené prostredníctvom EÚ, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Nateraz nie sme schopní hneď začať podstatné rokovania, a preto by bolo nerozumné začať tento proces aktivovaním článku 50 (Lisabonskej zmluvy)," povedal Hammond poslancom v Londýne. Uviedol tiež, že oficiálne uplatnenie článku 50 prináleží predsedovi vlády, nie parlamentu. V tejto súvislosti zdôraznil, že vôľa britskej verejnosti je po nedávnom referende jasná.

 

Britský premiér David Cameron po odhlasovaní tzv. brexitu v referende z 23. júna ohlásil rezignáciu s tým, že rokovania o vystúpení z únie povedie jeho nástupca. Ten bude známy až 9. septembra.

Hammond, ktorý podobne ako Cameron podporoval zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, vyjadril dnes taktiež nádej, že sa podarí rýchlo dosiahnuť dohodu týkajúcu sa práv na pobyt jednak občanov únie v Británii a jednak Britov žijúcich v EÚ.

 

Minister dodal, že sa po brexite obáva možného zmiernenia postoja EÚ v otázke sankcií voči Rusku, aj keď dúfa v zachovanie tvrdej línie presadzovanej Britániou. "Nie je tajomstvom, že Rusi sa usilovne... snažia presvedčiť jednotlivé členské štáty EÚ, aby namietali proti predĺženiu sankcií," povedal Hammond.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona