Hammond: Británia sa nemôže len nečinne prizerať, ako IS vraždí tisíce ľudí

NETKY.SK • 26 September 2014, 11:32 • 2 min
Hammond: Británia sa nemôže len nečinne prizerať, ako IS vraždí tisíce ľudí

LONDÝN - Británia sa nemôže len nečinne prizerať, ako organizácia Islamský štát (IS) vraždí tisíce ľudí, uviedol dnes pre televíznu stanicu Sky News britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

slovakia

left justify in out

Hammond pred dnešným hlasovaním dolnej snemovne o tom, či sa Británia spolu so Spojeným štátmi a Francúzskom zúčastní náletov na ciele IS v Iraku, poznamenal, že prípadné útoky Britského kráľovského letectva (RAF) v Iraku budú založené na spravodajských informáciách, aby sa minimalizovali obete z radov civilistov.
      

Na otázku, aký bude mať britská vojenská angažovanosť v Iraku dopad na britských občanov zadržiavaných IS, Hammond odpovedal, že chápe trýzeň, ktorú prežívajú príbuzní zadržiavaných: "Vidíme, ako sa IS správa. Vidíme, čoho sú schopní."

 

"Nemôžeme sa len prizerať, ako vraždia tisíce ľudí a milióny vyháňajú z domovov. Na túto výzvu musíme reagovať," uviedol ďalej Hammond s tým, že nevylučuje ani útoky RAF v Sýrii, ale tie by v osobitnom hlasovaní opäť museli schváliť poslanci parlamentu. Podľa Hammonda by sa letecké operácie v Iraku mohli začať v priebehu niekoľkých hodín po hlasovaní, ktoré by v súlade so všeobecným očakávaním malo dopadnúť výrazne v prospech náletov.
      

Výsledok dnešného hlasovania v dolnej snemovni britského parlamentu naznačuje aj prieskum verejnej mienky, ktorý na objednávku denníka Sun uskutočnila agentúra YouGov. Z prieskumu vyplýva, že v prospech vzdušných útokov na ciele IS v Iraku sa vyslovilo 57 percent respondentov, zatiaľ čo proti nim bolo len 27 percent opýtaných. Z najnovšieho prieskumu však zároveň vyplýva aj to, že až 51 percent opýtaných sa vyslovilo aj za letecké útoky na ciele IS v Sýrii, aj keď premiér David Cameron takúto možnosť nateraz vylúčil. 
      

Cameronov kabinet zasadal vo štvrtok len 90 minút, pričom vzdušné útoky proti IS v Iraku jednomyseľne schválil. Podľa ministra obrany Michaela Fallona je však boj proti IS "behom na dlhé trate" a môže trvať "dva-tri roky". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona