Hammond: Británia nemôže mať prístup na trh EÚ i kontrolu nad migráciou z EÚ

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 14:22 • 2 min
Hammond: Británia nemôže mať prístup na trh EÚ i kontrolu nad migráciou z EÚ

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes uviedol, že britská vláda zostane vo funkcii až do nástupu nového premiéra do funkcie.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíziu ITV spresnil, že "nový premiér vytvorí svoju vlastnú vládu a my všetci zostaneme v úrade (...), kým prijme (toto) rozhodnutie," spresnil.


Súčasný premiér David Cameron v piatok oznámil, že začiatkom októbra sa vzdá funkcie predsedu vlády. Toto jeho rozhodnutie bolo reakciou na výsledok štvrtkového referenda, v ktorom britskí voliči väčšinou hlasov podporili vystúpenie svojej krajiny z EÚ. Cameron bol prívržencom opačného tábora a brojil za zotrvanie Británie v EÚ.


Šéf britskej diplomacie v rozhovore ďalej vyhlásil, že pre Britániu by bolo katastrofou, keby v dôsledku brexitu stratila prístup na jednotný trh EÚ. Priznal však, že nebude možné, aby si Británia zachovala prístup na jednotný trh a zároveň mala aj plnú kontrolu nad migráciou z členských štátov EÚ.
"Nebudem schopní vyrokovať plnú kontrolu nad migráciou z EÚ a súčasne aj neobmedzený prístup na jednotný trh EÚ," priznal Hammond.


Potvrdil, že Británia je už vystavená tlaku zo strany členských štátov EÚ, aby urýchlene začala procedúry spojené s ukončením svojho členstva v EÚ. Hammond však uviedol, že "nie je nutné, aby sme okamžite" použili článok 50 Zmluvy o EÚ.


"Ako vysvetlil premiér (David Cameron), bude to rozhodnutie budúceho premiéra, kedy sa začne prechodné obdobie," dodal.


Šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva však v sobotu po svojej schôdzke v Berlíne deklarovala, že rokovania o odchode Británie z EÚ sa musia začať čo najskôr. Rovnakého názoru je aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý navrhuje, aby Británia o aktivovanie spomínaného zmluvného článku požiadala už v utorok, keď sa bude konať summit EÚ.


Hammond, ktorý počas kampane brojil za zotrvanie Británie v EÚ, avizoval, že sa nebude uchádzať o funkciu predsedu Konzervatívnej strany.


Na otázku, aký osud po brexite čaká Gibraltár - britskú enklávu na juhu Španielska, ktoré už medzičasom navrhlo rozdelenie zvrchovanosti nad Gibraltárom medzi obe krajiny -, Hammond uviedol, že "budeme menej schopní chrániť záujmy Gibraltáru (...), keď nie sme v EÚ". Upozornil, že "Gibraltár závisí od tisícov španielskych zamestnancov, ktorí každý deň prechádzajú cez hranicu". Varoval, že akékoľvek prerušenie tohto toku pracovnej sily by ekonomiku Gibraltáru mimoriadne poškodilo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona