Hamilton vyhral VC Nemecka, Vettel mimo pódia: "Musíme sa zlepšiť"

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:29 • 2 min
Hamilton vyhral VC Nemecka, Vettel mimo pódia: "Musíme sa zlepšiť"

Hamilton vyhral VC Nemecka, Vettel mimo pódia: "Musíme sa zlepšiť"

slovakia

left justify in out

img

Druhý triumf v tohtoročnom seriáli MS formuly 1 a celkovo 16. v kariére zaknihoval v nedeľu britský pretekár Lewis Hamilton z McLarenu Mercedes, ktorý sa stal víťazom Veľkej ceny Nemecka. Spolu 60 kôl na okruhu Nürburgring absolvoval bývalý majster sveta z roku 2008 v čase 1:37:30,334 h. V apríli vyhral Hamilton VC Číny, v júni zasa jeho tímový kolega Jenson Button slávil prvenstvo v Kanade. Čerstvý triumf 26-ročného rodáka zo Stevenage má pre McLaren poradové číslo tri v prebiehajúcej sezóne.
      Hamilton zviedol niekoľko dramatických súbojov s Markom Webberom z Red Bullu, ktorý sa však po zisku pole position musel uskromniť len s 3. miestom, keď ešte pred ním uvidel skôr cieľovú šachovnicu Fernando Alonso (Ferrari). Webberove šance na zisk titulu opäť ochladli a na lídra klasifikácie, ktorým je jeho kolega Sebastian Vettel, má priepastné 77-bodové manko. Suverénovi aktuálnej sezóny Vettelovi neublížil ani fakt, že finišoval na 4. mieste a prvýkrát sa ocitol mimo stupňa pre víťazov (pozn. - v doterajšom priebehu 6x vyhral a 3x bol druhý).
      Karty pred pretekmi boli rozdané - ak chcel Webber ešte reálne prehovoriť do boja o titul, potreboval stáť na najvyššom stupienku. Mal na to vytvorené ideálne podmienky, keď tretíkrát v sezóne triumfoval v kvalifikácii. Tak ako v predošlých prípadoch, aj tentoraz mu však nevyšiel štart. Už pred prvou zákrutou sa pred neho dostal Hamilton. Zlý vstup Red Bullu podčiarkol Vettel, ktorý vstupoval do VC Nemecka z 3. pozície, ale až príliš ľahko sa pred neho dostal Alonso. Úradujúci majster sveta situáciu včas zachránil a Španielovi, ktorý na chvíľu zaváhal a vyšiel mimo trate, predbiehací manéver vrátil. Ich súboj pokračoval - v 8. kole sa Alonso natlačil pred pomalšieho Nemca opäť na provizórne pódiové umiestnenie. O dve kolá sa priaznivcom "červených býkov" naskytol nepríjemný pohľad na Vettelov monopost mimo trate a hoci sa pred rodáka z Heppenheimu nik zo súperov nedostal, jeho manko na Alonsa narástlo už na vyše desať sekúnd a navyše si zodral pneumatiky. Na domácej trati Vettel evidentne nemal svoj deň, "pustil" pred seba aj Massu a prakticky sa odpísal z boja o prvenstvo. Rušným priebehom sa inšpirovalo aj duo na čele, keď sa Webber na chvíľočku dostal pred Hamiltona, Brit si však v rovinke bez väčších problémov vzal späť pozíciu lídra.
      Prvá zastávka v boxoch vyšla najlepšie Webberovi, ktorý sa po nevydarenom štarte zdravo nahneval a dostal sa na 1. miesto pred Hamiltona. Za nimi jazdil v závese Alonso. Štvrtý Massa, piaty Vettel a ďalší strácali už vyše 25 sekúnd a bolo veľmi pravdepodobné, že víťaz vzíde z tria, ktoré sa usadilo na čele po polovici pretekov. Napínavé bolo dianie na trati aj po druhej zastávke u mechanikov, keď sa karta obrátila a Hamilton vďaka svojej rýchlosti od 33. kola opäť viedol štartové pole. Pravda, svoju pozíciu musel tvrdo ustáť - pri výjazde z pitlane sa ocitol na čele dravý Alonso, ale jazdec McLarenu sa so silnejším vozidlom cez Španiela pretlačil. Naďalej musel byť maximálne sústredený, lebo Alonso boj nevzdával a šesť kôl pred koncom bol nalepený a pripravený využiť každé zaváhanie, ktoré však Hamilton nepripustil. V úplnom závere si o jednu priečku pri výjazde z boxov polepšil Vettel, ktorý sa dostal pred Massu na štvrté miesto.
      "Nečakali sme, že môžeme byť tento víkend až takí rýchli. Cítim sa skvele, v mojom podaní to boli jedny z najlepších pretekov v kariére," radoval sa Hamilton. Líder celkového poradia Vettel, ktorého 80-bodový náskok pred Webberom sa po VC Nemecka zmenšil len o tri body, vyhlásil: "Vyzerá to tak, že Ferrari a McLaren ešte boj o titul nevzdali. S pribúdajúcimi pretekmi v sezóne sú rýchlejší a my sa musíme mať na pozore. Musíme sa zlepšiť, čaká nás tvrdý boj, sezóna bude ešte dlhá."
      Seriál F1 pokračuje Veľkou cenou Maďarska, ktorá je na programe najbližšiu nedeľu 31. júla na okruhu Hungaroring.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies