Hamid Karzaí: Len Rusko pomôže vyhrať nad terorizmom,

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 17:07 • 2 min
Hamid Karzaí: Len Rusko pomôže vyhrať nad terorizmom,

KÁBUL - Bývalý prezident Afganistanu Hamid Karzaí verí, že v boji proti teroristom môže pomôcť len Rusko.

slovakia

left justify in out

"Ak Rusko vybuduje nové vzťahy s Pakistanom a nové vzťahy s nami, vtedy môže pomôcť. Nie Briti, ktorých sme už trikrát vyháňali zo svojej krajiny, nie Američania, ktorí nás už 17 rokov zabíjajú ale Rusko. Bojujeme už storočie a pól neustále a sme veľmi unavení," povedal bývalý prezident v rozhovore pre NTV.

     

"Moskva nám vždy pomáhala, aj keď sme bojovali medzi sebou, vy ste pre nás stavali nemocnice a školy. Američania využili vojnu na vytvorenie a vzrast "Al-Káidy" v palestínskych táboroch. Oni chceli byť jedinou superveľmocou," poznamenal Karzaí.
     

On dodal, že povedal prezidentovi Ruskej federácie Vladimiroviru Putinovi, keď Američania vyhlásili vojnu radikálnemu hnutiu "Taliban", že "sa začína niečo zlé".
   

"On ma uistil, že porazíme "Taliban", je to spoločný cieľ s Američanmi, no Američania aj vtedy všetkých oklamali. V Talibane majú stále viac zbraní, a bez pomoci Ruska to nezvládneme. Pretože podpora a zásoby zbraní prichádzajú cez Pakistan," dodal Karzaí.
   

Bývalý prezident Afganistanu poznamenal, že na žiadosť o vysvetlenie ich konania Američania odpovedajú všeobecnými slovami "o stabilite v regióne".
   

On taktiež vyhlásil, že "zabuchol dvere" a odstúpil, keď pochopil, že Afganistan "jednoducho využívajú". "Ku mne prichádzali ľudia zo štyroch rôznych provincií, ktorí rozprávali, že na vrtuľníkoch bez identifikačných znakov k ním prilietajú nejakí cudzinci a vyháňajú ich z domov, no aj zabíjajú. Cudzinci sú hrozní a nazývajú sa "kalifát". Teraz v Afganistane ich je niekoľko tisíc," porozprával bývalý prezident .
     

Zdôraznil, že vzdušný priestor je úplne pod kontrolou Američanov. "Bez ich vedomia tam nič nelieta. Pokúšal som sa ich vyhnať z krajiny, ale nepodarilo sa mi to," povedal Karzaí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona