Hamé bude žiadať kompenzácie za straty v Rusku

NETKY.SK • 7 August 2014, 17:49 • 2 min
Hamé bude žiadať kompenzácie za straty v Rusku

PRAHA - Česká potravinárska firma Hamé bude žiadať od vlády alebo od Európskej únie kompenzáciu prípadných škôd, ktoré jej vzniknú obmedzením dodávok na ruský trh. Povedal to šéf spoločnosti Martin Štrupl.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť, pre ktorú je ruský trh dôležitý, očakáva škody za viac než 100 miliónov Kč (3,59 milióna eur). Informoval o tom server iDNES.cz.
     

"Súčasná situácia nás veľmi znepokojuje. Na ruskom trhu plánujeme tento rok utŕžiť za naše výrobky zhruba 900 miliónov Kč, čo je takmer 20 % celkových konsolidovaných tržieb spoločnosti," uviedol Štrupl. Dodal, že z tohto objemu približne 15 % výrobkov dováža Hamé do Ruska z českých výrobných závodov, zvyšok vyrába vo svojom závode v Rusku, kde produkuje paštéty, kečupy a výrobky dojčenskej výživy.
     

"Už teraz sme vzhľadom na riziká museli obmedziť plánované investície do ruského výrobného závodu a do rozvoja ruského trhu, čo negatívne ovplyvní naše budúce výnosy," upozornil šéf Hamé.
     

Česká vláda uznáva, že firmy poškodené ruskými sankciami potrebujú pomoc. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý o kompenzáciách diskutoval s ministrom financií Andrejom Babišom, by sa prípadné kompenzácie mali riešiť hlavne na úrovni EÚ v rámci poľnohospodárskej politiky. Babiš k tomu dodal, že dôsledky sa zatiaľ nedajú presne odhadnúť, ale "prebytky potravín z EÚ môžu mať na český priemysel devastačné účinky".
     

(1 EUR = 27,853 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies