Hamásu dochádzajú peniaze, nemá na výplaty

NETKY.SK • 9 Október 2013, 11:30 • 2 min
Hamásu dochádzajú peniaze, nemá na výplaty

GAZA - Palestínske radikálne hnutie Hamás, ktorá vládne v Pásme Gazy, nemá dostatok financií ani na platy zamestnancov svojej vlády.

slovakia

left justify in out

Jeho príjmy z daní sa značne znížili potom, čo Egypt začal ničiť tunely, cez ktoré sa do pásma pašujú potraviny, palivo aj zbrane. Hamás totiž zdaňuje aj tovar prepašovaný cez tunely, čo je tvorí veľkú časť jeho príjmov. K nepriaznivej situácii prispieva aj čiastočná blokáda zo strany Izraelu. Tisíce štátnych zamestnancov tak pravdepodobne nedostanú tento mesiac celé výplaty práve v čase dôležitého moslimského sviatku Íd al-Adhá.

Egypt, ktorým už niekoľko mesiacov zmietajú násilnosti, obviňuje hnutie Hamás, že podporuje militantov na Sinajskom polostrove. Egyptská armáda preto systematicky ničí pašerácke tunely ústiace v Pásme Gazy. Podľa odhadov Hamás získava na daniach z prepašovaného tovaru až 70 percent mesačného rozpočtu svojej vlády, samotné hnutie tvrdí, že je to len 40 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona