Hamas vyzval Hizballáh na spoločný boj proti Izraelu

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:52 • 2 min
Hamas vyzval Hizballáh na spoločný boj proti Izraelu

GAZA - Palestínski radikáli z Hamasu vyzvali libanonské militantné hnutie Hizballáh na spoločný boj voči Izraelu. Výzva sa objavila v údajnom liste vysokopostaveného lídra Hamasu, o ktorom informovala televízia Hizballáhu.

slovakia

left justify in out

List podľa agentúry Reuters napísal šéf ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad Dajf s cieľom prekonať roztržku medzi oboma hnutiami, ktorú zavinila občianska vojna v Sýrii.  
     

"Skutočným protivníkom ... je sionistický nepriateľ a všetky pušky musia byť namierené na neho. Všetky sily odporu musia v nadchádzajúcom boji postupovať jednotne," píše sa v liste. 
     

Muhammad Dajf súčasne vyjadril sústrasť vodcovi Hizballáhu Hasanovi Nasralláhovi v súvislosti so zabitím šiestich bojovníkov hnutia, ktorí zahynuli pri nedeľňajšom izraelskom nálete v pohraničnom území Sýrie. 
     

V postoji k občianskej vojne v Sýrii sa Hamas a Hizballáh ocitli na opačnej strane barikády. Kým sunnitský Hamas verejne podporuje sýrskych povstalcov, ozbrojenci šiitského Hizballáhu bojujú v Sýrii na strane prezidenta Bašára Asada.
     

Hamas sa v súčasnosti snaží prekonať svoju zahraničnopolitickú a finančnú izoláciu a opäť oživiť kontakty s niekdajšími spojencami. Koncom minulého roka Hamas oznámil, že obnovil svoje kontakty s Iránom, ktorý dlhodobo podporuje Hizballáh i režim sýrskeho prezidenta Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies