Hamas vymenoval za nového lídra v pásme Gazy radikálneho militanta Sinwára

NETKY.SK • 13 Február 2017, 13:27 • 2 min
Hamas vymenoval za nového lídra v pásme Gazy radikálneho militanta Sinwára

GAZA - Popredného člena ozbrojeného krídla militantného palestínskeho hnutia Hamas, Jahju Sinwára, zvolilo hnutie za svojho nového lídra v pásme Gazy. Informoval o tom dnes nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

slovakia

left justify in out

Vplyvný veliteľ Jahjá Sinwár, ktorého Izrael prepustil v roku 2011 v rámci výmeny väzňov, je pokladaný za jedného z najradikálnejších príslušníkov v islamskom militantnom hnutí.

 

Sinwárovým vymenovaním si ozbrojené krídlo hnutia upevnilo vládu nad enklávou. Toto ozbrojené krídlo velí tisícom bojovníkov a má pod kontrolou aj obrovský arzenál rakiet. Odvtedy, čo Hamas ovládol pásmo Gazy, bojoval proti Izraelu v troch vojnách.

 

Nemenovaný predstaviteľ Hamasu, ktorý poskytol informácie, si želal zostať v anonymite vzhľadom na to, že proces voľby je utajený.

 

Jahjá Sinwár nahradí Ismáíla Haníju, ktorý sa stal premiérom vlády Hamasu v pásme Gazy po tom, čo militantné hnutie v roku 2007 dostalo enklávu pod kontrolu. Haníja sa teraz podľa očakávania stane najvyšším lídrom Hamasu - vystrieda teda Chálida Mašála, ktorý žije v exile.

 

Chalíl Hajja, ďalší zástanca tvrdej politickej línie, bol zvolený za Sinwárovho zástupcu.

 

Hamas začal svoje voľby koncom minulého roka a celý proces sa podľa očakávania skončí v nasledujúcich dvoch mesiacoch, keď bude oznámené zloženie nového politického vedenia.

 

Sinwár, ktorý má okolo 55 rokov, je zakladateľom vojenského krídla Hamasu. Toto krídlo prisahalo, že zničí Izraelský štát, a pri samovražedných bombových, streleckých a iných útokoch zabilo už stovky Izraelčanov.

 

Židovský štát v roku 1988 odsúdil Sinwára na štyri doživotné väzenia za sériu zločinov vrátane zorganizovania únosu a zabitia dvoch izraelských vojakov. V posledných rokoch v izraelskom väzení bol vodcom stoviek väznených členov Hamasu.

 

V roku 2011 izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s prepustením Sinwára a ďalších približne 1000 väzňov - výmenou za izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého zajal Hamas o päť rokov skôr pri cezhraničnej akcii. Židovský štát tvrdí, že Sinwárov brat Muhammad bol medzi organizátormi únosu tohto vojaka a rokoval aj o výmene väzňov.

 

Sinwár, ktorý je proti akémukoľvek zmiereniu s Izraelom, po prepustení z väzenia a návrate do Gazy opäť rýchlo získal moc v hnutí. Podľa všeobecne rozšírených informácií údajne v rámci vnútorného boja o moc nariadil aj vlaňajšiu bezprecedentnú popravu ďalšieho vplyvného veliteľa Hamasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies