Hamas si pripomenul výročie vzniku prehliadkou a vyzval na zničenie Izraela

NETKY.SK • 14 December 2014, 19:00 • 2 min
Hamas si pripomenul výročie vzniku prehliadkou a vyzval na zničenie Izraela

GAZA - Výzvami na zničenie Izraela a pochodom asi 2000 svojich ozbrojencov ulicami palestínskej Gazy si dnes militantné hnutie Hamas pripomenulo 27. výročie svojho vzniku.

slovakia

left justify in out

Počas prehliadky defilovali aj nákladné automobily prepravujúce - ako uviedli zdroje Hamasu - tri zariadenia na odpaľovanie rakiet dlhého doletu. Viezli aj ďalšie raketomety i jedno bezpilotné lietadlo vo farbách Hamasu. Ďalšie bezpilotné lietadlo prelietavalo nad konvojom vojenskej techniky. Podľa Reuters prieskumný let podnikala v tom čase aj izraelská stíhačka.
      

Ako upozornila agentúra Reuters, išlo o najväčšiu demonštráciu sily od ukončenia ozbrojeného konfliktu medzi Hamasom a izraelskou armádou, ktorý sa toto leto v odvete za palestínske raketové útoky na územie Izraela odohrával v pásme Gazy.
      

Jeden z vodcov Hamasu, Chalíl al-Hajjá, v dnešnom príhovore potvrdil, že cieľom Hamasu naďalej zostáva zničenie Izraela. "Túto ilúziu zvanú Izrael treba zničiť. A stane sa tak rukami brigád Izaddína Kasáma (ozbrojeného krídla Hamasu)," uviedol v Hajjá.      
     

Abú Ubajdá, hovorca brigád Izaddína Kasáma, uviedol, že ďalšiemu ozbrojenému konfliktu s Izraelom sa možno nebude dať vyhnúť, ak nebudú zrekonštruované alebo znova postavené domy, ktoré izraelská armáda poškodila alebo zničila počas bojov v lete tohto roku. "Neakceptujeme nič iné ako znovupostavenie všetkého, čo sionistický agresor zničil," uviedol maskovaný hovorca brigád, ktoré Západ považuje za teroristickú organizáciu.
      

V príhovore sa abú Ubajdá poďakoval Iránu za poskytovanie finančnej pomoci a zbraní hnutiu Hamas. Reuters pripomenula, že vzťahy medzi Hamasom a Iránom sú pomerne napäté v dôsledku nepriateľského postoja Hamasu k najbližšiemu spojencovi Iránu v regióne, ktorým je sýrsky prezident Bašár Asad.
      

Hamas získal kontrolu nad pásmom Gazy v roku 2007, keď ju prevzal od hnutia Fatah lojálneho s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Obe hnutia v apríli podpísali dohodu o jednotnom postupe, ale doteraz sa nedohodli, ako budú pásmo Gazy spravovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies