Hamas si neželá novú vojnu s Izraelom

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 17:10 • 2 min
Hamas si neželá novú vojnu s Izraelom

JERUZALEM - Palestínske islamistické hnutie Hamas, kontrolujúce pásmo Gazy, si neželá vypuknutie ďalšieho konfliktu s Izraelom. V predvečer prvého výročia začatia 50-dňovej vojny v pásme Gazy to uviedol popredný predstaviteľ Hamasu, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Máme záujem na udržaní pokoja v pásme Gazy. Nechceme, aby došlo k novej vojne," vyhlásil Ghází Hamád, de facto viceminister zahraničných vecí Hamasu. Uviedol to v nezvyčajnom rozhovore pre izraelský rozhlas, ktorý poskytol v hebrejčine. 
     

Hamas a Izrael neudržiavajú priame politické kontakty, keďže toto palestínske hnutie upiera židovskému štátu právo na existenciu. Pozorovatelia považujú Hamáda, ktorý sa naučil hebrejsky počas pobytu v izraelskom väzení, za jedného z najumiernenejších predstaviteľov Hamasu. 
     

Hamád v rozhovore upozornil na veľmi nepriaznivé životné podmienky obyvateľov pásma Gazy. Tamojšie školy, nemocnice a bývanie sú podľa neho v hroznom stave a úroveň nezamestnanosti a chudoby zostáva vysoká. 
     

V tejto súvislosti vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa pričinilo o ukončenie pokračujúcej izraelskej blokády Gazy, v dôsledku ktorej - ako uviedol - žijú tamojší Palestínčania ako "vo väzení". 
     

Počas 50 dní trvajúcej vojny medzi militantmi z hnutia Hamas a izraelskými ozbrojenými silami, ktorá vypukla vlani v júli, zahynulo 72 Izraelčanov a vyše 2200 Palestínčanov.
     

Izrael viedol vojnu v Gaze ako reakciu na raketové útoky militantov. Ozbrojenci z Gazy počas vojny vystrelili na Izrael viac ako 4000 rakiet. Väčším obetiam na izraelskej strane zabránil len jeho efektívny protiraketový systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies