Hamás popiera únos izraelského vojaka

NETKY.SK • 2 August 2014, 10:29 • 2 min
Hamás popiera únos izraelského vojaka

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamás tvrdí, že neunieslo 23-ročného izraelského vojaka, ktorý zmizol v piatok počas bojov po porušení prímeria. Hnutie v sobotu uviedlo, že vojak mohol zahynúť počas ozbrojených stretov, o jeho osude však nemá informácie.

slovakia

left justify in out

Vojak Hadar Goldin zmizol v oblasti na juhu Pásma Gazy, kde skupina ozbrojencov zaútočila proti izraelským vojakom. "So skupinou bojovníkov, ktorí uskutočnili útok, sme stratili kontakt a myslíme si, že všetci zahynuli pri izraelskej streľbe. Ak počas boja zajali vojaka, domnievame sa, že tiež zahynul," píše sa vo vyhlásení Hamásu.

 

Izraelské sily v piatok odvolali najnovšie prímerie s militantmi v Pásme Gazy, ktoré malo pôvodne trvať tri dni, v skutočnosti však nevydržalo ani dve hodiny. Z porušenia dohody oznámenej predstaviteľmi USA a OSN sa navzájom obviňujú obe strany, americký minister zahraničných vecí John Kerry však v tejto súvislosti odsúdil ako "nehorázny" útok Palestínčanov, pri ktorom zahynuli dvaja izraelskí vojaci a ďalší je nezvestný, čo vyvolalo dohady o jeho únose. Izraelské ostreľovanie si od piatku vyžiadalo najmenej 70 mŕtvych Palestínčanov. Ďalší dvaja zahynuli počas demonštrácie na Západnom brehu. 

 

Izraelská ofenzíva, ktorá má byť odpoveďou na cezhraničné raketové útoky, sa začala 8. júla, odkedy podľa zdrojov z oboch strán zahynulo najmenej 1574 Palestínčanov prevažne z radov civilistov ako aj 66 Izraelčanov vrátane troch civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies