Na Izrael dopadli dve rakety vystrelené z Gazy, Hamas nepredĺži prímerie

NETKY.SK • 8 August 2014, 06:29 • 2 min
Na Izrael dopadli dve rakety vystrelené z Gazy, Hamas nepredĺži prímerie

TEL AVIV - Izraelská armáda dnes skoro ráno oznámila, že dve rakety vystrelené z palestínskeho pásma Gazy zasiahli južný Izrael - len niekoľko hodín pred vypršaním dočasného, 72-hodinového prímeria, ktoré ukončilo mesiac trvajúce násilie.

slovakia

left justify in out

Rakety dopadli do prázdnych polí a nikoho nezabili.
      

K zodpovednosti na raketový útok sa neprihlásil nikto a nie je jasné, či je za ním hnutie Hamas. Na preľudnenom území Gazy je totiž množstvo militantných skupín, ktoré útočia vlastnými raketami a ktoré nie sú pod kontrolou Hamasu, upozornila agentúra AP.
      

"Hnutie Hamas porušilo prímerie," uviedla izraelská armáda na svojom účte na Twitteri, citovala ju tlačová agentúra DPA.Trojdňové prímerie v pásme Gazy a Izraeli malo vypršať o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ).

      

Predstavitelia Hamasu, ktoré vládne v Gaze, a Assám al-Ahmad, šéf palestínskej delegácie vyslanej do egyptskej Káhiry na nepriame rozhovory s Izraelom, vyhlásili, že v súčasnosti nie je žiadna dohoda o predĺžení prímeria.
     

 Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ uviedol, že Hamas sa rozhodol nepredĺžiť 72-hodinové prímerie s Izraelom, pretože židovský štát odmietol počas nepriamych rokovaní v Káhire všetky požiadavky hnutia. Hamas požadoval, aby Izrael súhlasil s otvorením hraníc Gazy a s umožnením novej výstavby v Gaze.
      

Izraelská armáda už skôr tento týždeň informovala, že hlavný cieľ jej útokov v Gaze - zničiť tunely využívané militantmi z Hamasu - bol splnený.
      

Po stiahnutí izraelských pozemných jednotiek z Gazy počas súčasného prímeria vodca radikálneho hnutia Mušír Masrí vo štvrtok ocenil boj proti Izraelu."Dnes môžeme povedať, že sme dosiahli víťazstvo a porazili sme nepriateľa," uviedol.

      

Počas bojov zahynulo vyše 1800 Palestínčanov a 64 izraelských vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona