Hamas musí súhlasiť s mierovými rokovaniami s Izraelom

NETKY.SK • 19 Október 2017, 12:28 • 2 min
Hamas musí súhlasiť s mierovými rokovaniami s Izraelom

JERUZALEM - Ak chce byť militantné hnutie Hamas začlenené do novej palestínskej vlády, musí upustiť od násilia a súhlasiť s mierovými rokovaniami s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok zvláštny vyslanec amerického prezidenta Donalda Trumpa pre Blízky východ Jason Greenblatt. Vyjadrenie Greenblatta, ktoré priniesla agentúra AP, je prvým komentárom USA k súčasnému procesu zmierenia medzi súperiacimi palestínskymi frakciami Fatah a Hamas. Pozícia Washingtonu je pritom v súlade s požiadavkami Izraela.

 

Podľa Greenblatta musí Hamas splniť medzinárodné podmienky, ktorými sú uznanie Izraela a akceptovanie dohôd, ktoré s ním v minulosti uzavreli Palestínčania. Hnutie "musí prijať tieto základné požiadavky", ak chce byť súčasťou palestínskej vlády, dodal. Hamas doposiaľ vždy podobné požiadavky odmietal. Hnutie Fatah pod vedením palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a konkurenčný Hamas dosiahli minulý týždeň predbežnú dohodu o zmierení, ktorá má ukončiť ich desaťročie trvajúci vzájomný spor spôsobujúci rozštiepenie palestínskej politiky.

 

Zástupcovia oboch frakcií pokračujú vo vyjednávaní pod záštitou Egypta, aby dali tejto dohode konečnú podobu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Netanjahu začiatkom októbra odsúdil snahy o ukončenie rivality medzi Fatahom a Hamasom s tým, že Izrael "nie je pripravený prijať falošné zmierovanie na úkor svojej existencie".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies