Hamáček z ČSSD sa stal novým šéfom Poslaneckej snemovne

NETKY.SK • 27 November 2013, 15:09 • 2 min
Hamáček z ČSSD sa stal novým šéfom Poslaneckej snemovne

PRAHA - Novým šéfom českej Poslaneckej snemovne sa dnes stal 35-ročný sociálny demokrat Jan Hamáček, pri voľbe nemal súpera. Na ďalšie miesta vo vedení dolnej komory parlamentu je tlačenica: šesť kandidátov má totiž záujem o štyri kreslá podpredsedov. Hamáček dostal v tajnej voľbe 195 hlasov od 198 prítomných, volili ho všetky strany.

slovakia

left justify in out

Informácie z ustanovujúcej schôdzke novej snemovne priniesol český spravodajský portál iDNES.cz. "Funkciu prijímam s pokorou a teším sa na spoluprácu s každým z vás," uviedol po zvolení Hamáček. Ten bol dosiaľ jedným z podpredsedov dolnej komory parlamentu a tiež tieňovým ministrom obrany ČSSD. Bohuslav Sobotka bude musieť preto nájsť do svojej vznikajúcej vlády niekoho iného.

"Rešpektujeme víťaza volieb," podporil zvolenie Hamáčka už pred hlasovaním šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. ČSSD získala post šéfa snemovne aj vďaka dohode s hnutím ANO miliardára Andreja Babiša - na základe nej má mať ANO v novom kabinete kreslo ministra financií.

Dnešný druhý deň schôdze novej snemovne sa začal ustanovením 15-členného mandátového a imunitného výboru, do ktorého čela bol zvolený Marek Benda z ODS. Bude to zrejme jediný výbor, ktorý bude viesť občiansky demokrat. Mandátový a imunitný výbor overil platnosť zvolenia nových poslancov a potom začal voliť svoje nové vedenie.

Pri voľbe podpredsedov snemovne bude hnutie ANO presadzovať Jaroslavu Jermanovú a ľudovci (KDU-ČSL) svojho predsedu Pavla Bělobrádka. Ak bude fungovať spolupráca vznikajúcej vládnej koalície, ktorá disponuje 111 hlasmi, aj oni dvaja by mali prejsť v tajnom hlasovaní.

O ďalšie dve miesta majú záujem štyria kandidáti: komunista Vojtěch Filip, doterajšia šéfka snemovne Miroslava Němcová (ODS), exminister financií Miroslav Kalousek z TOP 09 a šéf hnutia Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura.

Komunisti majú dohodu s ČSSD a s ANO, že ich poslanci podporia komunistického kandidáta Filipa. Otvorená je otázka, koho podporu mimo svojich strán získajú Němcová a Kalousek. 

Keď nebudú zvolení podpredsedovia v prvom kole, bude sa konať druhé. Voľba vedenia snemovne sa teda môže pretiahnuť až do večera, upozornil web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies