Halloweensky kostým paštúna z reťazca Walmart vyvolal pobúrenie

NETKY.SK • 3 November 2014, 10:47 • 2 min
Halloweensky kostým paštúna z reťazca Walmart vyvolal pobúrenie

NEW YORK - Americký obchodný reťazec Walmart stiahol z predaja halloweensky kostým inšpirovaný tradičným odevom komunity Paštúnov v Afganistane a Pakistane. Ako informovala počas víkendu panarabská televízia al-Arabíja, predchádzali tomu rozhorčené protesty príslušníkov tejto komunity žijúcich v USA prostredníctvom sociálnych sietí.

slovakia

left justify in out

Kostým pozostával z voľných nohavíc a tuniky béžovej farby, tmavohnedej vesty a turbanu, ako aj z dlhej sivej brady. Podľa reklamného popisu kostým treba mať, "ak sa (účastník párty) chystá predniesť závažné politické posolstvo alebo sa chce pokúsiť o politickú paródiu". "Halloweenu nič nie je sväté, šokujte svojich priateľov moslimským outfitom," odporúčala reklama.

 

Kostým, ktorý sa predával ako "Men's Papa Pashtun Costume" za takmer 40 dolárov alebo 25 libier, vyvolal na sociálnych sieťach protesty, a to nielen v moslimskej komunite v USA a Británii, ale aj v moslimských krajinách.

 

"Je to urážajúce a diskriminujúce. Dajte do ponuky kostýmy Ku-klux-klanu," navrhol jeden z používateľov. Iný napísal, že "zo všetkých rasistických kostýmov, aké kedy videl, ho Pashtun Papa nahneval najviac". 

 

"Strieľaš si zo mňa, Walmart? Na akej planéte, si myslíš, že by to bolo prijateľné," pýtal sa užívateľ Aidan Ali Sullivan. "Vôbec to nie je vtipné, je to rasistické," napísal iný.

 

Po týchto reakciách Walmart kostým stiahol zo svojej webovej stránky aj z predajní a ospravedlnil sa všetkým, ktorí sa tým cítili urazení či dotknutí. Jeho hovorca vysvetlil, že kostým do ponuky zaradil dodávateľ bez súhlasu Walmartu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies