Halloween na Zemplíne symbolizujú väčšinou iba vyrezávané tekvice

NETKY.SK • 31 Október 2011, 23:25 • 2 min
Halloween na Zemplíne symbolizujú väčšinou iba vyrezávané tekvice

Halloween na Zemplíne symbolizujú väčšinou iba vyrezávané tekvice

slovakia

left justify in out

img

Halloween v podobe osláv či rôznych kultúrnych akcií na prelome októbra a novembra je na území Zemplína organizovaný len zriedka. Obdobie pred Sviatkom všetkých svätých sa školské zariadenia alebo centrá voľného času zameriavajú (CVČ) skôr na výstavy jesenných plodov, medzi ktorými však nechýba už tradične vyrezávaná či zdobená tekvica.
Výstavu tekvíc zdobených kvetmi, slamou či gaštanmi zrealizovali v uplynulých dňoch aj v CVČ vo Vranove nad Topľou. Ako TASR informovala jeho riaditeľka Anna Marcinčinová, po minulé roky organizovali na svojej pôde aj slávnosti s halloweenskou tematikou, v tomto roku však o tento druh zábavy školáci záujem neprejavili.
Podobné skúsenosti má aj riaditeľka humenského CVČ Viera Najpaverová. "Deti nám tvrdia, že Halloween nie je náš sviatok, nemajú oň záujem," poznamenala. Hovorkyňa mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková vysvetlila, že karnevaly i večierky s halloweenskou tematikou zatiaľ nie sú tradíciou ani na michalovských školách, viaceré však nezabúdajú na výstavy jesenných plodov, v rámci ktorej prezentujú školopovinné deti vlastnoručne vyzdobené a vyrezávané tekvice.
Akcie s tematikou duchov a strašidiel sú skôr výnimkou aj v oblasti kultúry. "Do svojho tohtoročného programu sme nezaradili podujatia s tematikou Halloween. Ale pokiaľ viem, tak niekoľko miestnych škôl, hlavne materských, sa venuje tradične vyrezávaniu tekvíc," povedal pre TASR riaditeľ sninského Domu kultúry Daniel Andráško.
Ako dodal, tradícia podujatí, ktoré sú typické skôr pre anglosaský svet, sa v podmienkach mesta zatiaľ neudomácnila. "Neregistrujeme v Snine zvýšený záujem o Halloween a pravdupovediac nie sme tomuto sviatku nejako veľmi naklonení," uzavrel Andráško.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona