Halle Berry je nositeľkou ocenenia za najkrajší úsmev

NETKY.SK • 13 August 2016, 18:10 • 2 min
Halle Berry je nositeľkou ocenenia za najkrajší úsmev

CLEVELAND/BRATISLAVA - Krehká, emotívna, pracovitá, krásna a tiež veľmi talentovaná. Podľa časopisu People bola vyhlásená za jednu z päťdesiatich najkrajších ľudí sveta, má na konte Oscara a s veľkým úspechom si strihla Bondovo dievča v zatiaľ najdrahšej a vizuálne najpútavejšej bondovke. Americká herečka Halle Berry sa v nedeľu dožíva 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Halle Berry pochádza zo zmiešanej rodiny. Jej otec bol Afroameričan a matka beloška. Narodila sa 14. augusta 1966 v Clevelande, v americkom štáte Ohio. Rodičia sa rozviedli keď mala štyri roky a tak vyrastala len s mamou a s mladšou sestrou. V sedemnástich sa po prvýkrát objavila na javisku ako víťazka celoamerickej súťaže mladistvých Missiek a hneď sa vrhla na prácu v modelingu. Na televíznych obrazovkách zažiarila v roku 1989 v seriáli "Living Dolls" a z neho ju cestičky osudu zaviedli až do filmu Spika Leeho Jungle fever (Horúčka džungle, 1991). Herečka v ňom stvárnila dievčenskú trosku, závislú na cracku.

 

Svojím výstupom v Leeho filme zaujala, aj keď išlo o drobnú rolu. A tak jej boli okamžite ponúknuté ďalšie. Zaskvela sa v The Last Boy Scout (Poslednom skautovi, 1991). V Bumerangu (1992) bola milostným objektom Eddieho Murphyho. Tu už na seba dokázala strhnúť toľko pozornosti, že dostala možnosť byť lídrom úspešného seriálu Queen (1993). Hrala v ňom hlavnú postavu mladej černošky, bojujúcej proti krutému osudu otrokyne.

Príjemne pobavila postavou zradnej sexy sekretárky Freda Flintstonea vo filme (Flintstonovci, 1994). V dráme Losing Isaiah (Stratený Izaiáš, 1995) si zahrala opäť drogovo závislú matku, v ktorej koži tentoraz bojovala o svojho syna, adoptovaného "slušným" bielym manželským párom. Kritika označila jej preexponované herectvo za veľké pozitívum filmu a podľa mnohých dokonca zatienila predstaviteľku adoptujúcej belošky Jessici Lang.

Krátko potom, ako sa zaskvela v politickej dráme Warrena Beattyho Bulworth (Škandál Bulworth 1998) ako šikovné dievča z ulice a milostný objekt vysokého politika, prišiel na rad biografický televízny film Introducing Dorothy Dandridge (Čierna Dorothy Dandrige, 1999). Svojím výkonom si v roku 2000 vyslúžila cenu Emmy za najlepší ženský herecký výkon v televíznom filme.

 

V sci-fi Bryana Syngera (X-MEN, 2000) sa stala prvou afroamerickou predstaviteľkou komixovej hrdinky. Snímka bola jednou z najväčších hitoviek roka 2000. Berry zaujala aj vo filme Swordfish: Operace Hacker (Operácia: Swordfisch, 2001). Efektný akčný thriller bol v kontexte s herečkou prelomový. Za svoju nahotu získala dva a pol miliónový honorár, o akom mohla dovtedy len snívať. Režisér Marc Forster jej v roku 2001 za honorár 100.000 amerických dolárov ponúkol ďalšiu úlohu v hereckej dráme Monster's Ball (Ples príšer, 2001). Prvýkrát v histórii filmu tak dostala Afroameričanka Halle Berry v roku 2001 za svoj výkon Zlatý Glóbus i Oscara za najlepšiu herečku roka.

 

Bývalé dievča Jamesa Bonda je už tretíkrát vydatá. Manželmi Halle Berry boli hráč bejzbalu David Justice, spevák Eric Benét a herec Olivier Martinez. Herečka je matkou dvoch detí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona