Haláka po výbornej sezóne prekvapil prestup, no v St. Louis chce ostať

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:21 • 2 min
Haláka po výbornej sezóne prekvapil prestup, no v St. Louis chce ostať

Haláka po výbornej sezóne prekvapil prestup, no v St. Louis chce ostať

slovakia

left justify in out

Po úspešnej sezóne v zámorskej NHL sa slovenský hokejový reprezentant Jaroslav Halák vrátil opäť na rodnú hrudu. Dvadsaťpäťročný brankár predvádzal výborné výkony na ZOH a hlavne v play off NHL, kde jeho Montreal vyradil "ťažké kalibre" Pittsburgh i Washington, no nakoniec stroskotal vo finále Východnej konferencie na hokejkách Philadelphie. Canadiens sa však svojmu klenotu neodvďačili a vymenili ho do St. Louis Blues za dvojicu "neznámych" útočníkov.
O úspešnom ťažení v zámorí i trpkom konci sezóny sa Halák rozhovoril na stredajšom brífinu. V úvode uplynulého ročníka kryl chrbát Careymu Priceovi, no v decembri sa všetko zlomilo a Halák sa dostal do bránky. Odvtedy svojimi výkonmi presviedčal fanúšikov i funkcionárov klubu, že si pozíciu jednotky zaslúžil. "Bolo to ťažké, pretože na začiatku novembra som chytal jeden zápas, prehrali sme ho 0:1 a potom som sa už neukázal v bránke. Prišiel december, dostal som viac príležitostí a všetko sa to otočilo," povedal.
Zámorskú sezónu vo februári prerušili olympijský sviatok, čo Halákovi iba prospelo. V národnom drese predvádzal výborné výkony, aj keď na turnaj nešiel v pozícii jasnej jednotky. "Išli sme tam s tým, že sme nevedeli, kto bude jednotka, no ja som dúfal, že budem chytať. Som rád, že tréner mi dal dôveru a nakoniec som chytal všetky zápasy." Slováci to aj vďaka jeho zásahom dotiahli až do bojov o medaily, no v zápase o bronz po dobrom štarte prehrali s Fínskom 3:5. "Škoda toho posledného zápasu, no taký je hokej. Hrá sa na góly a my sme ich dali menej. Stále to mrzí, keď si človek spomenie, ako sme boli blízko," povedal Halák.
Po ZOH sa opäť vrátil do tímu Canadiens, ktorý do posledných dní základnej časti bojoval o play off. Nakoniec sa mu to podarilo, aj keď postúpil až z posledného 8. miesta Východnej konferencie. "Našim cieľom bol postup, či už to bolo z ôsmeho miesta alebo zo siedmeho, čo nám nakoniec aj vyšlo. V prvom kole sme hrali proti Washingtonu, nikto nám nedával šancu a mali sme prehrať 0:4 na zápasy. Nakoniec sme zdolali aj ich a potom i Pittsburgh a skončili sme až vo finále konferencie," komentoval nečakaný postup.
Najväčšou oporou tímu bol práve slovenský gólman, ktorý sa zaskvel hlavne v prvom kole proti "Caps", keď prispel k trom výhram v rade a zlikvidoval 131 z celkového počtu 134 striel na jeho bránku. Navyše vyradil washingtonskú gardu okolo Rusa Alexandra Ovečkina a v druhej fáze sa podobne vyrovnal so Sidneym Crosbym, takže zlikvidoval dve najväčšie hviezdy NHL. "Bola to moja prvá skúsenosť s play off. Musím to hodnotiť pozitívne, veď nakoniec nám nikto nedával šancu prejsť prvým kolom. Škoda toho finále konferencie, no jednoducho boli lepší."
V Montreale počas play off vypukla "Haláko-mánia", keď fanúšikovia naspievali brankárovi, ktorého si klub vybral až v 9. kole vstupného draftu v roku 2003 z celkového 271. miesta, vlastnú pesničku a jeho tvár sa objavila na množstve tričiek, či karikatúr. "Počas sezóny som to príliš nesledoval, no potom som si prečítal všetky emaily a taktiež som videl tie kresby. Určite je to pekné. V Montreale je jediný šport hokej a žije tým celé mesto. Ľudia nám to dokázali hlavne v tom play off, fandili nám a aj keď sme v niektorých zápasoch prehrávali, stále boli za nami a boli ako šiesty hráč," povedal Halák.
O to prekvapujúcejší bol ťah vedenia tímu, keď ho pred necelými dvoma týždňami vymenil do St. Louis za dvojicu útočníkov z nižších súťaží Larsa Ellera a Iana Schultza. Za načakanou výmenou treba hľadať hlavne platový strop, keďže Halákovi sa končí dvojročný kontrakt a ak by si ho chceli v Montreale udržať, museli by mu ponúknuť niekoľkonásobne vyššiu sumu ako doterajších 800.000 dolárov.  Canadiens však na to nemajú prostriedky a tak sa radšej rozhodli udržať si druhého gólmana Pricea. "Myslím si, že tam museli podpísať šesť-sedem hráčov, ktorým končili zmluvy a mali obmedzený počet peňazí. Museli sa rozhodnúť, či ostanem ja alebo Carey Price. Nakoniec si vybrali jeho. To je biznis, človek s tým musí počítať," konštatoval Halák. "Bol som prekvapený, že to prišlo tak skoro. Generálny manažér mi zavolal, že sa im naskytla dobrá príležitosť, tak ma vymenili. Určite ma to prekvapilo, keďže sa mi vôbec neozvali ohľadom toho, či chcem ostať. Určite to bolo sklamanie," dodal.
Práva na gólmana tak teraz vlastní St. Louis, no nie je isté, či to tak aj ostane. Klub mu už dal kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt, no tá znie len na niečo cez 800.000 dolárov a to je pre brankára Halákových kvalít málo. V najbližšom čase tak budú prebiehať rokovania organizácie s jeho agentom a ak do 5. júla nepríde k dohode, môže hráč požiadať o arbitráž. "Budem veľmi rád, ak sa s nimi dohodnem na zmluve, no tieto veci rieši môj agent. Zatiaľ mi dali minimálne navŕšenie, no to sa robí a s tým som počítal. Uvidíme, s čim prídu ďalej," dodal Halák, ktorý uprednostňuje dlhodobejší kontrakt: "Bolo by lepšie mať dlhšiu zmluvu ako dva roky. Všetko však záleží na tom, čo ponúkne klub a ako sa dohodne s agentom. Som pripravený aj na arbitráž, ale budem rád, keď sa dohodneme normálne."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies